Xhaka mrzi Srbiju, a razlog je ono kroz šta je prošao njegov otac: "Rekao sam mu samo 50 posto"

Švicarski veznjak ima svoje razloge

Xhaka mrzi Srbiju, a razlog je ono kroz šta je prošao njegov otac: "Rekao sam mu samo 50 posto"

Midhat Šljivak

Švicarski fudbaler Granit Xhaka (30) nije omiljen lik u Srbiji. Na posljednja dva Mundijala u Rusiji i Kataru momak porijeklom s Kosova bio je u ozbiljnom ratu s igračima i navijačima Srbije, što se i očekivalo s obzirom na prošlost. Xhaka je srcu Kosovar i nikad neće oprostiti ono što su Srbi radili njegovom ocu.

Granit Xhaka je vjerovatno najomraženiji fudbaler u Srbiji. Reprezentativac Švicarske je navijače i igrače ove reprezentacije provocirao u svakom duelu koje je imao na prvenstvima svijeta u Rusiji i Kataru i nikada nije ni krio da nimalo ne voli Srbiju.

Razlozi što je tako dobro su poznati. Granit nikada ne može oprostiti ono što se radilo njegovom ocu tokom 80-ih godina prošlog stoljeća i krivi za Srbe.

Ragip Xhaka je uhapšen s 23 godine u Prištini zbog učešća u demonstracijama. Nesretni čovjek je maltretiran šest mjeseci, a Ragip se u jednom intervjuu za švicarske medije prisjetio tih dešavanja.

"Policija je u ranim jutarnjim satima upala u kuću i uhapsila me. Bio sam u šoku i imao sam samo nekoliko sekundi da se obučem", počeo je priču Ragip Xhaka i dodaje:

Oglasi

"Vezan sam lisicama, strpali u kombi i smjestili u zatvor. Izmislili su razloge da me uhapse jer smo bili samo studenti koji su mirno protestvovali."

Ragip je završio u ćeliji četiri puta dva metra. Tu su bila još četiri momka i nad njima je konstantno vršena tortura.

"Dnevno smo u ćeliji provodili 23 sata i 50 minuta. Samo smo 10 minuta mogli izaći vani, no nismo smjeli gledati u nebo. Na ispitivanju smo bili svaki dan. Tražili su priznanje o nečemu što nismo znali. Šest mjeseci su me mučili svaki dan."

Oglasi

"Tukli su me po šakama, stopalima, nogama, rukama, tijelu. Koristili su palice i tražili da priznam. Nisam znao šta to žele da priznam. Samo sam bio dio demonstrancija."

Nakon šest mjeseci tortura je stala, ali je Ragip ostao u zatvoru još tri godine. Uz intervenciju Amnesti Internationala uspio je izaći na slobodu i pobjegao je u Švicarsku.

Tamo se u gradu Baselu 1992. godine rodio Granit, te Taulant i Agnesa. Porodici je Ragip ispričao samo dio onog kroz što je prošao i zbog toga Granit ima uvijek poseban motiv protiv Srbije.

"Rekao sam mu samo 50 posto onog što se dešavalo. Samo moja supruga i otac znaju apsolutno sve što se dešavalo u tom periodu", istakao je otac švicarske zvijezde.

Granit Xhaka je zbog toga izuzetno žestok protiv srpskih fudbalera. Uvijek je veoma motivisan, pa je u jednom trenutku došao do toga da je postao omražen lik u Srbiji.

Njemu to sigurno ne smeta. On je uradio šta je želio, uspio je isprovocirati jednu kompletnu državu i sigurno da će i u budućnosti biti tako, ako se Srbija i Švicarska budu sastajale.

Top Komentari

user1685882437
Samo srbi vole srbiju.
4 2
**** se nas koga Dzaka mrzi.
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi