Da li je Džeko u opasnosti od "retrospektivne kazne" zbog situacije sa Pepeom?
(Foto: EPA) Detalj sa sinoćnje utakmice koji je privukao puno pažnje fudbalske javnosti...

Pravila su jasna

Da li je Džeko u opasnosti od "retrospektivne kazne" zbog situacije sa Pepeom?

Roma je sinoćnjim porazom na Dragao stadionu eliminisana u osmini finala Lige prvaka. Vučica je na Olimpicu slavila sa 2:1, ali je Porto u revanšu uspio doći do iste prednosti tokom regularnih 90 minuta, a onda je Telles u drugom produžetku sa penala pogodio za 3:1 i plasman portugalske ekipe u četvrtfinale.

Svoj dan u Portu nije ima ni naš Edin Džeku koji je promašio nekoliko dobrih šansi. Također, u centru pažnje je bio njegov sukob sa iskusnim defanzivcem Porta Pepeom.

Pepe i Džeko su se "sudarili" glavama, da bi koji trenutak kasnije bh. napadač pao na zemlju želeći iznuditi strožiju kaznu za Portugalca. Sve se na kraju završilo sa žutim kartonom za obojicu fudbalera.

Međutim, može li se Džeko naći na meti retrospektivne UEFA-ine suspenzije zbog pokušaja simuliranja?

Prema UEFA-inim pravilima naknadna suspenzija se može izreći u slučaju simuliranja koje je uticalo na konačnu odluku arbitra.

Poznato je da u engleskoj Premier ligi već postoji tradicija (od 2017. godine) retrospekitvnog izricanja suspenzija, a ista mogućnost postoji i u UEFA-inim klpuskim takmičenjima.

Presedan je bio slučaj suspenzije za Dannyja Welbecka prošle sezone nakon što je engleski napadač prelagano pao i tako iznudio penal protiv Milana.

UEFA-ina pravila govore da igrač koji simulira faul ili glumi povredu može biti suspendovan. Prema članu 15f UEFA-ine disciplinske regulative "suspenzija na četiri takmičarska meča ili na određeni period se izriče u slučaju očiglednog pokušaja da se utiče na pogrešnu odluku sudije ili zbog podržavanja njegove pogrešne procjene".

U Džekinom slučaju je očigledno da je on pokušao simulirati jači kontakt sa Pepeom, ali je sudija Čakir situaciju "sudara" glavama riječio na "tradicionalan", uobičajen način za ovakve situacije - sa po žutim kartonom za svakog igrača.

Dakle, Džekin postupak nije uticao na Čakira da donese pogrešnu odluku, pa se bh. dijamanat ne bi trebao plašiti moguće retrospektivne kazne od strane UEFA-e.

Šta više, gotovo je sigurno da UEFA neće poduzimati daljnje korake po pitanju slučaja sukoba Pepea i Edina Džeke.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ceSoloInter
ono kad ti nedostaje clanak pa napises ovakvu glupost :D
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi