Šta za bh. fudbal znači ostanak Prosinečkog? Manje promjene na spisku i ništa više

Šta za bh. fudbal znači ostanak Prosinečkog? Manje promjene na spisku i ništa više

Adnan Beganović

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo će pokušati odvesti hrvatski stručnjak Robert Prosinečki.

Loše igre u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo na koje će se plasirati gotovo svaka reprezentacija u čijoj zemlji se fudbal ozbiljno shvata, ipak nisu koštale posla Roberta Prosinečekog.

Hrvatski strateg, očito razočaran nakon blamaže u Armeniji, podnio je ostavku, a da svoj stav nema namjeru mijenjati potvrdio je i na sarajevskom aerodromu nakon povratka iz Jerevana.

"Bosna i Hercegovina ako se ne plasira to je neuspjeh, to je moje viđenje. S ovim kadrom i igračima je bilo nemoguće da se ne ode na prvenstvo. Taj koji će doći će imati dva mjeseca da pripremi ekipu za mart i baraž. Ne može se ništa promijeniti", izjavio je tada Prosinečki.

Međutim, dok se bosanskohercegovačka javnost zabavljala imenom njegovog nasljednika, dok su zapravo interesne grupe preko raznih kanala "gurale" svoje ljubimce na užarenu selektorsku poziciju, desio se preokret.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH nije prihvatio ostavku hrvatskog stručnjaka, nekada sjajni fudbaler promijenio je mišljenje, tako da se zapravo ništa spektakularno nije desilo niti će se desiti.

Ko to može narediti Prosinečkom bilo šta?

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Sat nakon što je objavljeno da Prosinečki ostaje na klupi počelo se i špekulisati o narednom spisku koji će svjetlo dana ugledati za petnaestak dana. I biće vjerovatno nekih promjena, što je najavio i selektor, no da će se nešto spektakularno desiti - neće. Osim ako spektakl nije recimo pozivanje Izeta Hajrovića.

I bez obzira na sve, odnosno bez obzira slagali se ili ne sa razvojem situacije, pomalo je djetinjasto tvrditi, čemu smo skloni,  da je hrvatskom stručnjaku naređeno da mora u reprezentaciju vratiti Vranješa, pozvati Hajrovića ili bilo kojeg drugog igrača. 

Budimo realni, ko to može Prosinečkom narediti ili pak čiji savjet bi mogao poslušati? Od onog koji je najviše zagovarao njegov dolazak (Zvjezdan Misimović) pa sada njegov ostanak naziva cirkusom?

Na kraju krajeva, s obzirom da je prošlost pokazala da aktuelno rukovodstvo Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine ne doživljava domaće stručnjake  a selektori domaću ligu, ostanak Prosinečkog je u ovom trenutku možda i najbolja opcija. Zbog novca ili izazova, nije važno.

A, zapravo njegov ostanak ili odlazak sa klupe nacionalnog tima je i najmanje bitna stvar za bh. fudbal iako mi često uspjeh ili neuspjeh A selekcije gledamo kroz prizmu dobrog ili lošeg za bh. fudbal u cjelini. A osim problema u A selekciji mnogo više je onih bitnijih o kojima se slabo ili nikako priča. Nažalost sistem koji bi ih riješio ne postoji i plasirala se reprezentacija na Evropsko prvenstvo ili ne, ako ćemo suditi po plasmanu na Mundijal u Brazilu, bh. fudbal neće pretjerano profitirati. A mogao bi kao što je mogao i nakon Brazila. 

Top Komentari

Laso
Znaci da ćemo nastaviti da igramo loše... Ne znam čime Re ovaj čovjek zaslužio podršku? Njegov uspjeh je prolazak grupe u ligi nacija, a ako se vratimo na tu istu ligu nacija, svako ko je gledao te utakmice koje smo dobili, zna da smo i u tim utakmicama igrali loše, samo je bilo pitanje vremena kada ce nam se desiti ovo sto se upravo desilo. Savez nam je u k...u to je činjenica, ali Prosinecki je kriv sto nam igrači nisu motivisani, što je lako pustio lulica i i ibisevica koji bi nam itekako bili od koristi jer boljih nemamo, najlakše se junaciti bez pokrića... Da ne govorim o svadji sa našim najboljim golmanom. Na kraju, izgledamo totalno bez taktike i discipline, za to također ne može biti kriv savez. Apsolutno ja ne vidim nijedan razlog zašto neko jos uvijek vjeruje Robertu Prosineckom. Neki argument, nešto???
13 0
zvjezdan10
Znači nam da je rekao nakon tekme čisto precizno i jasno ''Nemamo nikakve šanse da kroz kvalifikacije odemo na EP'' , a dva dana nakon toga ,pošto je povukao ostavku , rekao je ''Imamo šanse i kroz kvalifikacije i kroz baraž'' , dakle Miske je bio u pravu kad je rekao da ne možeš takve kontradiktorne izjave davati.
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi