Sreća nas je pomilovala, ali hoće li to biti dovoljno?

Imamo zlatnu priliku da odemo na Euro

Sreća nas je pomilovala, ali hoće li to biti dovoljno?

E. Škorić

Voljom žrijeba u Nyonu odlučeno je da bh. reprezentacija eventualno finale baraža u Ligi nacija igra kod kuće.

Pošto smo postavljeni za domaćina polufinala protiv Sjeverne Irske, to znači da Zmajeve samo dvije domaće pobjede na Bilinom polju vode na Evropsko prvenstvo.

Nakon loših kvalifikacija, dobili smo 'premiju', a pitanje je sada koliko ćemo znati da iskoristimo ono što nam se ponudilo. Sjeverna Irska, ma koliko nezgodna bila, ne bi trebalo da bude neko koga ćemo se plašiti.

U slučaju prolaska u finale, čeka nas Republika Irska ili Slovačka. Djeluje kao da je Irska u ovom trenutku bliža finalu, a s njima već imamo loše iskustvo iz ranijeg baraža.

Međutim, nakon očajnih predstava u kvalifikacijama pružila se prilika iz snova. Dvije utakmice, obje kod kuće, u razmaku od pet dana, a protivnici nisu Engleska, Holandija, Belgija ili Španija, a da li smo sposobni odraditi sjajnih 180+ minuta. Ako nismo, onda stvarno ni ne trebamo biti na Euru.

Dosad smo u Zenici igrali tri utakmice baraža. S Irskom smo odigrali 1:1, dok smo od Portugalaca izgubili jednom s 1:0, a jednom odigrali 1:1.

BiH je posljednji put u Zenici igrala prije sedam dana, pa smo poraženi od Italije s 3:0, no malo prije toga odigrali smo sjajan meč i pobijedili Finsku s 4:1. Na Bilinom polju izgubili smo od Italije, a posljendji poraz prije te utakmice doživjeli smo od Kipra (1:2).

Prethodno smo tu redom dobijali Finsku i Lihtenštajn, remizirali s Grčkom, pobijedili Armeniju i Austriju, remizirali s Crnom Gorom (prijateljska), s Grčkom, dobili Gibraltar, Estoniju...

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

U zadnjih nekoliko godina imamo samo dva poraza kod kuće. Ovaj od Italije u Zenici i onaj od Belgije na Grbavici u kvalifikacijama za SP u oktobru 2017. godine, kada je Belgija slavila s 4:3.

Sve u svemu, puno Bilino polje uvijek obećava, ali to neće biti dovoljno ako igrači ponove partije kao iz većine mečeva u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Partijama kao protiv Grčke u Atini ili Armenije u Jerevanu ne možemo ništa, pa sve i da na Bilino polje stane 240.000 gledatelja.

Top Komentari

tbra
Ako budemo igrali kao u kvalifikacijama nema sanse da odemo na euro, a igrat cemo ako Robi ostane na klupi.
6 1
Adnanos
Jesmo dobro prosli brale, primili 4 gola protiv Armenije a moglo je i gore. Svega mi mene je strah ovog zutog lipicanera. Nema veze koga dobijemo ili gdje igramo - sa njim na kormilu je poput ruskog ruleta. Odigras jednu utakmicu dobro, drugu lose a trecu katastrofalno a sve tri izgubis. I onda dobijes Finsku pa te onda grcka razvali, ne rezultatski ali takticki.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi