Turci zabranili Huaweiju sponzorisanje kluba kojim upravljaju Kurdi: "Boje se te mogućnosti"

Švedski Dalkurd ostao bez financijske injekcije

Turci zabranili Huaweiju sponzorisanje kluba kojim upravljaju Kurdi: "Boje se te mogućnosti"

Edmir Škorić

Predsjednik švedskog Dalkurda, inače kurdskog tima, otkrio je kako im je Turska spriječila veliki posao.

Dalkurd je klub iz Upsale u Švedskoj kojeg su osnovali kurdski doseljenici iz turske provincije Mardin 2004. godine.

Predsjednik kluba Ramazan Kizil tvrdi kako država Turska ne dozvoljava Huaweiju sponzorisanje Dalkurda, kako ovaj tim ne bi zaigrao u Evropi i na taj način (možda) zaigrao mečeve protiv nekih turskih predstavnika.

"Turska ne želi da ijedan od naših sponzora bude kompanija koja posluje u Turskoj. Huawei nam je dao 40.000 dolara da nosimo njegov logo na dresu. Četiri mjeseca kasnije su nas pozvali i rekli: 'Pričali smo sa Turcima i rekli su nam da će, ako postanemo vaši sponzori, ugasiti naše operacije u Turskoj'", otkrio je Kizil.

Dalkurt je 2017. i 2018. godine bio član najjače švedske lige, ali očigledno će im potez Turske uskratiti sve šanse da ponovo budu tamo i da zaigraju u Evropi.

"Ne nadamo se pomoći iz Turske, jer oni odbijaju Kurde, ne žele da prihvate naše ime, naš tim, našu zastavu. Bez obzira na to koliko nas negiraju, zaštitićemo sebe i objasniti ovo našoj djeci i unucima. Država Turska ne želi da igramo evropske mečeve, zato što bismo mogli da igramo protiv njihovih timova. Uplašeni su od te mogućnosti, ne prihvataju je. Zbog toga čine sve što mogu da nas zaustave", poručuje prvi čovjek ovog kluba.

Top Komentari

RealMCF
Pa, da smo doslijedni, rekli bismo da ste vi švedski tim, pošto igrate u švedskoj ligi, imate švedske pasoše itd, tako da nemate veze sa nepostojećim Kurdistanom... Ali, nismo mi tako doslijedni, pa ćemo prećutati... A i u pitanju su braća Turci, ipak...
2 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi