I pored zabrane koja je zaustavila PLBiH, danas odigrani susreti teniskog prvenstva RS

Kvalifikacije za Adria Tour u koji je ušla korona

I pored zabrane koja je zaustavila PLBiH, danas odigrani susreti teniskog prvenstva RS

Otvoreno prvenstvo Republike Srpske u tenisu igrano je ovog vikenda sa prva dva kola u sobotu i četvrtfinalnim susretim odigranim danas i pored činjenice da je u RS na snazi zabrana održavanja takmičenja u profesionalnom sportu.

Vladan Tadić, Vanja Dobrnjac, Dražen Petrović i Tadija Radovanović ne samo da su se plasirali u polufinale pomenutog prvenstva prije nego što je turnir prekinut zbog kiše, a tim su rezultatom ispunili i uslove za igranje na 'TSRS Adriatic Tour uz podršku Novaka Đokovića'. 

Taj turnir, koji bi trebao biti treći iz serije Adria Toura ovog ljeta, trebao bi u Banjoj Luci početi 3. jula, a danas je u Zadru otkazano finale nakon što je jedan od učesnika, Bugarin Dmitrov testiran pozitivan na COVID-19.

Sve to bi, u bilo kojoj drugoj državi, bilo u drugom planu a u prvom bi bila činjenica da se turnir uopšte nije smio ni organizovati.

Razlog je, naravno, akutelna zabrana održavanja sportskih takmičenaj u RS koja je na snazi do 22. juna uz napomenu ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alena Šeranića da se ni jedan sportski događaj na prostoru pomenutog entiteta ne treba planirati najmanje do 1. jula.

"Igranje profesionalnih utakmica iz bilo kojeg sporta ne treba razmatrati prije 1. jula", rekao je Šeranić na press konferenciji 6. maja. Tom rečenicom ukinuta je i posljednja nada za nasatavak Premijer lige BiH koja je nekoliko sedmica kasnije i zvanično prekinuta.

Neobazirući se na preporuke ministra Šeranića, ili uz njegovu saglasnost, Prvenstvo Republike Srpske u tenisu nastavlja se od 27. juna do 02. jula.

PR Teniskog saveza RS-a Bojan Božić prije nekoliko dana nam je kazao kako je zatražena dozvola od strane vlasti RS-a za održavanje ovog turnira, te da isti neće biti održan ukoliko dozvola ne bude dobijena što bi značilo da za razliku od fudbalske Premijer lige, za teniski turnir koji je uvod u posjet Novaka Đokovića Banjoj Luci ipak bilo više razumjevanja.

Očigledno, dozvola je dobijena, no izgleda da se sve krilo. Međutim, stvari se sada, uz tenisere pozitivne na koronavirus, značajno komplikuju i biće izuzetno zanimljivo pratiti da li će Adria Tour klaster koronavirusa preseliti iz Zadra u Bosnu i Hercegovinu.

Top Komentari

DamirS
Kakve veze sad to ima? Borac je dobio svoje, sad se može sve nastaviti.
11 3
Ivica_Osim8
zapamtit cemo vam ovo
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi