Kako, ko i kada će izabrati novog selektora reprezentacije BiH?
Misimović je ustvrdio da sve odluke donosi IO, prvenstveno Begić, a Begić preuzeo samo dio krivice za dva neuspješna ciklusa. Hoće li javnost saznati ko će zaista izabrati narednog selektora i preuzeti odgovornost za njegov učinak?

Ne smije se čekati do februara ili marta

Kako, ko i kada će izabrati novog selektora reprezentacije BiH? · Komentar

E. Haračić

Današnjom utakmicom završiće se mandat jednog od najneuspješnijih selektora u istoriji fudbalske reprezentacije BiH, Dušana Bajevića, a pred našom A selekcijom je ozbiljna restruktura, ne samo na igračkom planu, već i organizacijski, tehnički i stručno.

Javnost s nestrpljenjem očekuje promjene i imenovanje novog selektora, ali sve su prilike da će se na to pričekati, a znajući kampanjski rad većine struktura u našoj zemlji, ako se ne desi čudo na kojem svi moramo insistirati, na imenovanje ćemo čekati do posljednjeg trena i u kvalifikacije za Mundijal ući na ho-ruk, bez ikakvog plana i strategije kao i svaki put do sad, te se dvije godine kasnije hvatati za glavu i kukati kako se još jednom nismo nigdje plasirali.

Osnovni problem za brz korak naprijed, uz neznanje, ganjanje vlastitih interesa i sve ono što nas godinama prati, je kao i uvijek - birokratija. Naime, iz IO NFSBiH već ranije su stigle najave da nemaju namjeru birati selektora narednom sazivu IO, što se u jednom trenutku činilo i logičnim sve do informacija da bi izborna Skupština mogla biti održana krajem februara ili početkom marta. To bi značilo da se trenutna garnitura neće upuštati u izbor novog selektora i da će se čekati izbor novog IO koji će se, dakle desiti na Skupštini NFSBiH tek krajem februara ili početkom marta 2021. godine, znači netom pred početak kvalifikacija. Novi IO u tom slučaju imaće tek par dana ili u najboljem slučaju par sedmice da odabere novog selektora koji će nas povesti putevima slave. Da stvar bude tužnija, vrlo realna mogućnost je da novi saziv IO ne bude mnogo drugačiji od trenutnog, ali to trenutni IO neće spriječiti da ne pomaknu prstom do februarske Skupštine.

Vremenske odrednice u izbornom procesu su slijedeće. U RS na nivou područnih saveza on je završen dok u Federaciji nije ni počeo, pa će izbori za fudbalske vlade kantona biti kompletirani do 20. decembra. Nakon toga naravno idu praznici. Po okončanju izbornog procesa u kantonima, održaće se Skupština Federalnog saveza, nakon nje mora proći mjesec dana do Skupštine FSBiH što znači da će vjerovatno krajem februara ili početkom marta biti održana Skupština krovnog saveza na kojoj će svaki kanton delegirati dva člana od kojih će jedan ući u Izvršni odbor. Tek tada, formiraće se Izvršni odbor NFSBiH koji će imati mandat da odabere selektora.

I onda kreću peripetije. Do sada je selektora navodno predlagala stručna komisija, ali je jedan od članova, Zvjezdan Misimović u svom medijskom istupu jučer objasnio da je stručna komisija zapravo bila samo paravan i da se u biti ništa nisu ni pitali. Pohvalno je od Zvjezdana što se konačno oglasio, ali zašto je Misimović čekao nekoliko godina, da nas informiše o svom statusu kako sam kaže ikebane, ostaje nejasno. Međutim, jasno je da će se procedura izbora selektora morati promijeniti, jer je uloga stručne komisije Misimovićevim medijskim istupom potpuno devalvirana.

Nova procedura, a procedure su uža specijalnost fudbalske vlade, trebala bi onemogućiti da se ponovi situacija da jedan od onih koji je trebao predlagati selektora nakon dva ciklusa tvrdi da ga niko ništa ne pita i da predsjednik saveza samovoljno donosi odluke.

Šta činiti?

Najvažnije u ovom trenutku jeste da insistiramo da se na odgovore o pitanju selektora ne čeka do februara ili marta 2021. godine kada ćemo dobiti novi IO.  Budemo li čekali novi IO, tražićemo još jednog selektora koji će gasiti požar i hvatati se za glavu jer su mu rezultati grozni. Koliko god apsurdna bila ideja da Izvršnom odboru koji se izborima selektora nije proslavio damo šansu da još jednom pokažu stručnost, dovedeni smo u situaciju da nemamo vremena za čekanje. Namjereno ili igrom slučajna, u ovom trenutku je to najmanje bitno. Uz to, uz dosadašnja iskustva, ni najveći optimisti ne očekuju velike promjene u kvaliteti saziva Izvršnog odbora pa realno nema ni velike veze hoće li sa posla prihvatiti današnji eksperti ili oni sutrašnji.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Druga stvar bila bi rješenje pitanja stručne komisije. Iz IO bi se morali oglasiti na Misimovićeve optužbe, te razjasniti da li je selektor zaista biran bez konsultacija sa njim i ostalim članovima stručne komisije i što je još važnije, ako jeste, zašto je tako rađeno, te zašto to nije transparantno predstavljeno javnosti. Misimović i ostali članovi stručne komisije, morali bi osim skidanja odgovornosti sa sebe, objasniti i zašto su se doveli da u medijima objašnjavaju da su samo paravan, te zašto nisu na vrijeme reagovali kada je selektor imenovan mimo procedura.

Ostane li procedura izbora jednaka ranijoj, stručna komisija i Izvršni odbor će morati uspostaviti komunikaciju sa medijima i preko njih sa javnošću koja je u dosadašnjem periodu potpuno izostala. Ne smijemo zaboraviti da su se svi ovi problemi mogli mnogo ranije rješavati, da su najodgovornije osobe u reprezentaciji imale sluha i vremena za pitanja o poslu koji rade. Nastave li se održavati press konferencije sa uvodom “ograničite pitanja na predstojeću utakmicu”, a komunikacija sa javnošću ostane svedena na pamfelte na zvaničnoj stranici kakvi su danas u bh. sportu itekako popularni, od osoba koje se brinu za budućnost reprezentacije i ne možemo očekivati ništa do borbe za vlastite fotelje.

Top Komentari

Rajvosa2019
Izabrace opet nekog jadnika , koji ce opet biti kriv za sve - narod ce opet pljuvati selektora, a u savezu se nista nece promjeniti / to se tako vuce vec 20-tak godina - nista to nije novo
19 3
Matic
Sve dok su u savezu ljudi (citaj zivotinje) poput osima i begica, nema tu napretka!
9 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti