Osam je praznih mjesta, ko će se još odmetnuti u Superligu?

Mijenja se fudbalski svijet

Osam je praznih mjesta, ko će se još odmetnuti u Superligu?

A. Čaušević

"Najbolji klubovi, najbolji igrači, svake sedmice", slogan je pod kojim je kreirana Superliga koja će u fudbalskom svijetu izazvati tektonske promjene. 

Do sada je poznato 12 učesnika. Pravo je pitanje ko će se priključiti odmetnicima jer je preostalo osam praznih mjesta.

PSG, Bayern i Borussija Dortmund imaju jasan stav. Neće pristati da igraju u Superligi pa organizatorima novog "ekskluzivnog" takmičenja preostaje da treže nove klubove.

Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid su tu, a ko će biti preostali?

Ideja je uputiti pozive na još tri adrese. Plan je bio da to budi Bayern, PSG i Borussija Dortmund međutim oni su već u startu odbili taj prijedlog.

Oglasi

Dakle, 15 mjesta bi bilo fiksno, nešto slično kao u košarkaškoj Euroligi, dok bi se preostalih pet učesnika saznalo kako su naveli na osnovu rezultata iz prošle sezone.

Nije objašnjeno o kojem koeficijentu se radi i koje zasluge su potrebne za poziv. Pretpostavlja se da će i preostalih pet klubova doći iz najjačih liga, ali ne isključuje se i opcija da se organizatori vode UEFA-inim koficijentom što bi bilo paradoksalno jer je krovna fudbalska organizacija protiv ovog takmičenja.

Inače, UEFA i Savezi pet najjačih liga su složni u jednom. Klubove "odmetnike" treba izbaciti iz nacionalnih prvenstva, dok bi oni da vikendom i dalje igraju ligaške susrete.

Ukupno 20 klubova će biti podijeljeno u dvije grupe od po deset ekipa. Nakon grupne faze tri provoplasirane ekipe idu direktno u četvrtfinale.

Četvrti i peti iz svake grupe će igrati play-off za četvrtfinale. Nakon što se saznaju svi četvrtfinalisti igrat će se polufinale, pa finale na neutralnom terenu.

Za prvog predsjednika Superlige izabran je čelni čovjek Real Madrida Florentino Perez, dok su njegovi zamjenici Andrea Agnelli iz Juventusa te Joel Glazer iz Manchester United.

Promo

Top Komentari

Hzhzhzhzhzhzhzhzhzhzzhzh
Lijepa moja premijer liga BiH,za ove klubove me boli kara nisu zanimljivi prije bilo puno bolje sad bolja utakmica Cagliari i Parma nego Chelsea City
7 0
Slobodas
Bojkot laznog takmicenja !
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi