Superliga prouzrokovala zemljotres: Bez Pjanića i Krunića u reprezentaciji, lista možda bude i duža

Kreće novo takmičenje

Superliga prouzrokovala zemljotres: Bez Pjanića i Krunića u reprezentaciji, lista možda bude i duža

A. Čaušević

Snažni zemljotres je potresao fubalski svijet. Počeo je "rat" dvije različite filozofije. Tradicionalni fudbal čini sve da se suprostavi modernom koji insistira da se najpopularnija igra današnjice pretvori u bizni i postane ekskluzivno takmičenje za najbogatije. 

Prvi korak je napravljen nešto iza ponoći. Ukupno 12 "odmetnika" je proglasilo Superligu. Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham kreću s novim takmičenjem. 

Neki manji klubovi su već počeli zahtjevati da se neki od velikana izbace iz lige. Prvi su se za taj potez odlučili Verona, Cagliari i Atalanta koji su od rukovodstva Serije A zatražili da Juventus, Milan i Inter ne igraju više Seriju A te da im bude zabranjen pristup takmičenju.

Legendarni Sir Alex Ferguson smatra da se fudbal vratio 70 godina unazad, dok prvi čovjek FS Španije, Javier Tebas nekako bio najžešći prilikom davanja svog prvog komentara na formiranje takmičenja.

"Napokon će u pet ujutro guru moćnici iz "powerpoint" superlige opijeni sebičnošću i nedostatkom solidarnosti napustiti kafanu. UEFA, Evropske lige i La Liga već dugo rade na ovome i dat će pravi odgovor", poručio je Tebas. 

Oglasi

Nekoliko sati prije ovog radikalnog poteza UEFA je već zaprijetila žestokim sankcijama koje bi bi mogle ostaviti dubok trag na kompletan sistem, kako nacionalna prvenstva, tako i reprezentacije. 

Evropska krovna fudbalska reprezentacija je jasno poručila da će igračima članovima 12 "odmetnika" biti zabranjeno igranje za reprezentacije što će izazvati tektonske promjene i mnoge selekcije neće biti uopšte jake kao sad. 

"Želimo ponoviti da ćemo - Uefa, engleski FA, španjolski nogometni savez (RFEF) i La Liga, talijanski savez (FIGC) i Serie A, ali i Fifa i sve naše članice, ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo ovaj cinični projekt, projekt koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kada društvu više nego ikad treba solidarnost", poručili su iz Nyona.

Ovo znači da bi Miralem Pjanić (Barcelona) i Rade Krunić (Milan) mogli zaboraviti na dres Zmajeva u bliskoj budućnosti. Slično bi čekalo i Seada Kolašinca ako se vrati u Arsenal. Međutim lista bi mogla biti i duža posebice ako Roma pristane da se priključi Superligi pa bi bh. reprezentacija ostala i bez Edina Džeke. 

Primjera radi Hrvatska bi ostala bez čak sedmorice igrača. U pitanju su Mateo Kovačić, Ante Rebić, Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Luka Modrić, Šime Vrsaljko i Ivo Grbić.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

U međuvremenu oglasili su se iz FIFA koji su također jasno protiv novog privatnog takmičenja te se zalažu za ravnopravni model. 

"FIFA želi pojasniti da je čvrsto drži poziciju u korist solidranosti u fudbalu i fer modelu preraspodjele. FIFA se uvijek zalaže za jedinstvo u fudbalu i poziva sve da se uključe u miran, konstrukitvan i uravnotežen dijalog", poručili su iz Zuricha.

Top Komentari

Baboisback
U sta se fudbal pretvorio,fuj. Liga za bogate. Pa poenta fudbala je da je dostupan svima,a ne da pravi drustvene slojeve.
6 0
BlueBoys
Oni bi da se odcjepe, a mi kao nedamo.
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi