Tuka je uradio ogroman posao: Tri glavna favorita za medalju ostala bez finala!
FOTO: EPA

Olimpijske igre - atletika (800 metara)

Tuka je uradio ogroman posao: Tri glavna favorita za medalju ostala bez finala!

Haris Zilić

Bh. atletičar Amel Tuka izborio je finale Olimpijskih igara u utrci na 800 metara.

Tuka je sa vremenom 1:44.51 zauzeo drugo mejsto u svojoj polufinalnoj grupi koja je bila veoma jaka, ali i ponudila dosta uzbuđenja.

Naime, 200 metara prije cilja jedan od favorita za zlatnu medalju prije početka Igara, iskusni Nijel Amosa pao je nakon sudara sa Isaiahom Jewwetom.

Interesantno u finalu neće biti ni preostale dvojice atletičara koji su bili među tri favorita prije početka Igara u Tokiju, a to su Elliot Gilles iz Britanije i Pierre Bosse iz Francuske.

Osim Amela, iz njegove kvalifikacione grupe finale je izborio i Kenijac Ferguson Rotich, koji je utrku završio s vremenom 1:44.04.

Iz prve grupe finale su izborili poljski atletičar Patryk Dobek sa vremenom 1:44.60 te Kenijac Emmanuel Kipkuri Korir sa vremenom 1:44.74.

Iz grupe dva Australac Peter Bol sa vremenom 1:44.11 te Amerikanac Clayton Murphy sa vremenom 1:44.18 nastupaju u finalu.

Po vremenu su iz Francuz Gabriel Tual i Španac Adrian Ben također zauzeli plasman u finale. Trčali su današnje polufinale s vremenom 1:44.28, odnosno 1:44.30.

U finalu nas sigurno očekuje izjednačena i dobra utrka, a našem Amelu poželimo sreću do medalje i da srijeda 4. august bude historijski dan za Bosnu i Hercegovinu!

Top Komentari

DjevicaMarija
Amele Tuka jedini si. Prva medalja za Bosnu i Hercegovinu.
2 0
muftup_skoro
bos i giles ne trce amel ima sjajnu sansu
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi