Slovo Z krasi ruska vojna vozila u Ukrajini, ali sada ga je ponosno predstavio ruski sportista

Izazvao dosta kontroverzi

Slovo Z krasi ruska vojna vozila u Ukrajini, ali sada ga je ponosno predstavio ruski sportista

Edmir Škorić

Mnogo pažnje privuklo je famozno slovo "Z" na vozilima ruske vojske tokom invazije u Ukrajini.

Deseci ruskih tenkova i drugih vojnih vozila koja ulaze u Ukrajinu imaju misterioznu bijelu oznaku "Z" na bokovima, što je izazvalo spekulacije na društvenim mrežama o tome šta bi simbol mogao značiti.

Simbol ili latinično slovo Z ispisano bijelom bojom prvi put je uočeno uoči invazije Rusije na Ukrajinu u blizini granice dvije zemlje.

Brojni drugi simboli su viđeni na vojnim vozilima na Krimu koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Jedno od tumačenja je to da je ovo oznaka kuda su se vojne jedinice Rusije uputile neposredno prije raspoređivanja, tvrde vojni analitičari.

Zanimljivo, Z ne postoji u ruskom alfabetu, a izvor u Kijevu je rekao britanskom The Sunu da su simboli na vozilima vrlo važni tokom vojnih operacija.

Oglasi

"Od vitalnog je značaja da se svaka napadačka sila može razlikovati, posebno iz zraka, gdje će ruske snage imati potpunu kontrolu. Ukrajinci imaju veoma slične tenkove i vozila i željet će da smanje rizik od neprijateljske vatre".

Slovo "Z" sada je viđeno na opremi ruske gimnastičarke na Svjetskom prvenstvu u Dohi. U Dohi je zabranjen nastup ruskim sportistima iako su mnoge druge zemlje uvele sankcije i na sportskom planu za sve ruske timove i sportiste.

Ivan Kuliak, koji je osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu, ponosno je nosio slovo "Z" dok su mu uručivali nagradu.

Ovo može da se shvati kao pokazivanje podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu... No, najgore od svega je što je Ivan Kuliak, koji ima 20 godina, pozirao na podiju uz Ukrajinca Iliju Kovtuna koji je bio pobjednik.

Top Komentari

Meha78
Slovo Z znači "Zgloni mi se sputa mala " LEPI
6 3
amex
Smrad mali..
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi