Zmajevi u odličnoj poziciji: Da je danas žrijeb kvalifikacija za Euro BiH bi izbjegla dvije velesile

Nakon četiri odigrana kola

Zmajevi u odličnoj poziciji: Da je danas žrijeb kvalifikacija za Euro BiH bi izbjegla dvije velesile

A. Čaušević

Nakon četiri odigrana kola Lige nacija Bosna i Hercegovina se nalazi u odličnoj poziciji pred žrijeb Evropskog prvenstva.

Kao što je od ranije poznato konačan rangking u Ligi nacija bit će odlučujući za kreiranje jakosnih skupina žrijeba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Bosna i Hercegovina trenutno zauzima 18. mjesto na konačnom poretku sa 5 osvojenih bodova i iz trenutnog ugla žrijeb bi mogao biti jako povoljan.

S obzirom da je Rusija suspendovana timovima iz Lige B se brišu poeni protiv najslabije plasiranih ekipa zbog toga je BiH trenutno na pet bodova, iako je na trenu osvojila osam.

Trenutno su u drugom šeširu fudbalske velesile poput Francuske i Engleske što je i više nego sjajna vijest, dok u prvom šeširu postoji nekoliko poželjnih rivala kao što su Austrija, Češka i Mađarska.

Od zemalja iz regiona Hrvatska je trenutno u prvom šeširu, a Srbija u trećem baš kao i Crna Gora te Slovenija. Kosovo i Sjeverna Makedonija su u četvrtom šeširu.

Format kvalifkacija se nije previše mijenjao. Reprezentacije će biti podijeljene u 10 grupa, šest sa po pet, te četiri sa šest reprezentacija.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Po dvije prvoplasirane reprezentacije će izboriti direktan plasman na Euro gdje se već nalazi Njemačka kao domaćin turnira.

Prestala tri učesnika će biti poznata preko baraža u kojem će igrati 12 reprezentacija. Radi se o pobjednicima grupa Lige nacija ili sljedećim najbolje rangiranim selekcija iz Lige nacija koje se nisu plasirale na Euro kroz kvalifikacije.

Top Komentari

vence
Pa ni ta Mađarska, Austrija a ni Ceska nosu bezveze i niotkud dosle do prvog sesira.. Ko razvali Englesku u gostima 0:4 sve je osim povoljan protivnik
10 0
Goran86
Samo racunajte....ono sinoc je bilo na guzove, ekipa je ispod ranga Finske...nazalost.. za nas je Madjarska Spanija sada
7 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi