Juventus je opet u centru skandala, špekuliše se o crnom scenariju

U torinskom klubu ne mogu bez problema

Juventus je opet u centru skandala, špekuliše se o crnom scenariju

Admin Čaušević

Juventus je jedan od najvećih i najpopularnijih klubova svijeta, ali nekako je torinski gigant uvijek bio vezan za skandale. Posljednji je na vidjelo isplivao ovih dana te brojne pristalice strahuju za crni scenarij kojeg su već jednom doživjeli.

Prije gotovo godinu dana, krajem novembra 2021., državno tužiteljstvo u Torinu najavilo je otvaranje istrage protiv Juventusa zbog moguće računovodstvene prevare. Oni koji su pod istragom  u ovoj mogućoj zavjeri su predsjednik Andrea Agnelli, podpredsjednik Pavel Nedved, bivši sportski direktor Fabio Paratici - koji više nije u klubu - i još tri direktora italijanskog kluba, a sudija je tek u utorak spriječio njihovo hapšenje.

Nadležni su prikupili podatke iz posljednje tri bilansa stanja jer postoje indicije o kaznenom djelu zbog "lažnih komunikacija uključenih kompanija i izdavanja računa za nepostojeće poslovanje".

Prema optužbama tužiteljstva FIGC-a i dokumentima koje je objavio list 'Calcio e Finanza' u Italiji, otkriveni su navodni fiktivni kapitalni dobici od 60,3 miliona eura. Odnosno, tržišne vrijednosti igrača bile su "napuhane" kako bi ih se prodalo po višoj cijeni. Tužiteljstvo je tražilo novčane kazne, ali ne i kažnjavanje kluba.

U utorak su javno objavljena objavljena kaznena djela za koja su između ostalih optuženi Agnelli, Nedved i Paratici (lažna korporativna komunikacija, lažna komunikacija usmjerena na tržište, ometanje istrage ovlasti javnog nadzora, manipulacija i korištenje faktura za nepostojeće operacije), a danas Gazzetta dello Sport objavljuje da su istražitelji pronašli i tajni dokument u koji je navodno upleten i Cristiano Ronaldo.

U spomenutom dokumentu, koji su potpisali Juventus i sam Cristiano Ronaldo, klub je obećao svom bivšem napadaču isplatiti ukupno 20 miliona eura unatoč najavama korekcija plata tokom vrhunca pandemije COVID-19 pa čak i ako ne bude član kluba u narednim sezonama.

Oglasi

Kriza koja je paralizirala cijeli svijet i koja je u tešku situaciju dovela brojne fudbalske klubove koji su morali provesti nekoliko rezova kako bi zbog prekida takmičenja prošao što bezbolnije.

Istraga se, prema italijanskim novinama, sada fokusira na navodne privatne dokumente koje je klub potpisao s članovima prvog tima tokom 2020. godine, pokušavajući tako pokazati da se igrači Juventusa zapravo nisu odrekli plata za četiri mjeseci tokom karantina zbog COVID-19 od marta 2020., ali su primali "B" isplate tri mjeseca nakon potpisivanja ovih tajnih ugovora.

Referenca na "dokument koji teoretski ne bi trebao postojati" proizašao je iz prisluškivanja menadžera Juventusa u decembru prošle godine i, prema Gazzetti, istražitelji su sada pronašli ovaj dokument potpisan od strane Ronalda i kluba. Plaćanje koje su dogovorile dvije strane koje se, kao što se i očekivalo nije registrirano u Juventusovim financijskim računima.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Torinski tužitelj kontaktirao je Ronalda da iznese svoj stav po ovom pitanju nakon što su te informacije izašle na vidjelo, ali Portugalac trenutno ne želi komentarisati slučaj osim ako ga službeno ne pozovu na suđenje.

Juventus svakako odbacuje sve optužbe, ali ako se ova "muljaža" dokaže Stara dama će proći sa ogromnim novčanim penalima i vjerovatno oduzimanjem bodova osvojenim na terenu, a ne isključuje se i mogućnost izbacivanja iz Serije A kao što je bio slučaj prije 16 godina.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Edin Merlin
Pa zar to i nije poenta svakog oblika trgovine,da kupis jeftino a prodas sto skuplje i tako zaradis pare ? Pa majke vam se na****m sto ne pitate za koje cofre prodaju igrace Real Madrid,PSG,Barcelona i tako dalje !!!!! Barcelona pred bankrotom a opet placaju igrace po 60 i vise miliona eura majku vam onu horstarplersku izguzim..!
6 2
Marco_Materazzi
Jednom lopovi, uvijek lopovi! Fuj, merda djubrentus!
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi