Barcelona traži da im se prizna titula prvaka iz 1937. godine
Katalonci smatraju da bi im se trebao priznati trofej iz perioda kada se nije igrao zvaničan fudbal u Španiji (Foto: EPA)

Katalonci podnijeli zahtjev

Barcelona traži da im se prizna titula prvaka iz 1937. godine

Midhat Šljivak

Katalonski velikan Barcelona zatražio je od Fudbalskog saveza Španije da im priznaju titulu prvaka iz 1937. godine kada su uzeli trofej u Mediteranskoj ligi koju su igrali tokom Španskog građanskog rata.

Španski građanski rat koji je trajao od 1936. do 1939. godine zaustavio je i fudbal u ovoj zemlji, pa u tom periodu se prvenstvo nije igralo.

Fudbaleri Barcelone učestvovali su u Mediteranskoj ligi. Tu su osvojili trofej 1937. godine i žele da im se taj trofej prizna kao titula prvaka Španije.

Ipak, Fudbalski savez Španije ne priznaje to takmičenje kao zvanično. Zbog toga je teško očekivati da se promijeni odluka i da se taj trofej prihvati kao titula prvaka.

Čelnici Barcelone već su 2009. godine tražili priznanje ovog trofeja. Međutim, Fudbalski savez je njihov zahtjev odbio, ali su odlučili ponovo pokrenuti postupak.

Iz katalonskog velikana smatraju da bi i njima trebali priznati ovaj trofej kao što su to učinili ekipi Levantea koja je 1937. godine osvojila Kup slobodne Španije.

Oglasi

Kup slobodne Španije je kao i Mediteranska liga bio nepriznato takmičenje od strane španskog Saveza, ali promjenom odluke u korist Levantea sada se i u Barci nadaju da će im se priznati titula.

Ako se na kraju ipak desi čudo i Fudbalski savez Španije prizna trofej Barceloni kao titulu prvaka, to će Kataloncima donijeti 27. titulu u njihove vitrine.

To će ih znatno približiti Real Madridu. Kraljevski klub ima ukupno 35 titula prvaka, a razlika će svakako biti manja jer je Barca na pragu osvajanja prvenstva i ove sezone.

Katalonski velikan trenutno je uvjerljivo prvi tim La Lige. Skupili su 68 bodova iz 26 utakmica i imaju čak 12 više od drugoplasiranog velikog rivala iz Madrida.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Treba istaći da je posljednju titulu prvaka Barcelona osvojila 2019. godine, zatim je pehar podigao Atletico, te dva puta Real Madrid.

Kroz historiju samo je još sedam timova pored Barcelone i Real Madrida osvajalo trofeje. Atletico ima 11 titula, Athletic Bilbao 8, Valencia 6, Real Sociedad 2, a Deportivo, Sevilla i Betis po jedan trofej.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nakopitam
Pazite sta pisete. Gospodin You Takni me ce vas prijaviti. HAHAHAHAAHAHA @YouTalkinToMe
4 1
YouTalkinToMe
Same old story, kad god uđeš na objavu o barceloni jedna te ista vnago koji prate barsu više nego fašiste. Moraš ugaziti u njih htio ili ne.
4 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi