Odluka La Lige pokazuje koliko je moćan Real Madrid

Što su sudili, sudili su

Odluka La Lige pokazuje koliko je moćan Real Madrid

Midhat Šljivak

Madridski Real poražen je proteklog vikenda u Valenciji s 1:0, a nakon ovog meča strasti se nisu smirivale. Razlog je rasističko vrijeđanje Viniciusa Juniora koje je podiglo cijeli svijet na noge, kao i crveni karton kojeg je dobio mladi Brazilac. Real je odmah pokrenuo postupke zbog svega što se dešavalo i kompletna sudijska ekipa je istog trenutka otpuštena.

Sudijska ekipa koja je vodila utakmicu Valencije i Real Madrida u 35. kolu La Lige više neće suditi. La Liga im je uručila otkaze nakon što su proglašeni krivima za haos oko rasizma i crvenog kartona koji se dešavao na Mestalli.

Vinicius Junior je u jednom trenutku dobio da igra pokazivajući sudiji Ricardu de Brugosu Bengoetxei da ga rasistički vrijeđaju. Meč je nekako nastavljen, ali je sve eksplodirali u nadoknadi kada je Brazilac isključen zbog udaranja protivnika.

Bengoetxea je pogledao snimak kojeg su mu 'servirali' iz VAR sobe i isključio je Brazilca, ali ekipa koja je bila u sobi više nikad neće raditi ovaj posao jer su svi dobili otkaze.

Iglesias Villanueva koji je bio zadužen za VAR nije pokazao kompletnu situaciju glavnom sudiji. Ovaj nije mogao vidjeti da je igrač Valencije Duro uhvatio za vrat Viniciusa i sudija na terenu je vođen tim snimkom napravio grešku.

Oglasi

To je bila posljednja slika koju je iz VAR sobe sudija Villanueva prikazao. Real je reagovao, uslijedila je reakcija La Lige i ekspresni otkaz za ovog sudiju.

Ništa bolje nisu prošli i Estrada Fernandez, te Gonzalez Gonzalez, te još trojica koji su imali ulogu u ovom meču.

Također, navijači Valencije koji su rasistički vrijeđali Vinija su uhapšeni. Protiv njih je pokrenut proces i doživotno im je zabranjen dolazak na utakmice u Španiji.

La Liga je protekle noći poništila crveni karton mladoj zvijezdi Reala. Njemu je dozvoljen nastup na utakmici protiv Rayo Vallecana i koliko-toliko je ispravljena nepravda.

Međutim, Real nema namjeru stati na ovom. Zbog rasizma žele potpuno stati u zaštitu svog fudbalera, a oglasio se predsjednik kluba Florentino Perez.

"Real Madrid više neće tolerisati rasističke ispade prema našim fudbalerima. Sudijski stav se mora promijeniti prema tome i žrtva ne smije ispaštati, kao što je to sad slučaj. Ugled našeg fudbala u svijetu ozbiljno je narušen. Zahtjevat ćemo stroge kazne za one koji su ovo napravili", poruka je prvog čovjeka Reala.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Vini je dobio poruke podrške širom svijeta i spremaju se brojne akcije kako bi se rasizam na sportskim terenima u Španiji potpuno uništio.

Real Madrid je tražio suspenzije za sudije, hapšenje navijača Valencije i pokretanje postupka. Sve je to i dobio te je pokazao koliko je moćan kao klub.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Drakula
Tako se to radi,ne kod nas zajebu jos im savez da odlicnu ocjenu kao da je sudio profesionalno.
5 0
YouTalkinToMe
Garo je zasluzio crveni karton u svakoj utakmici a tek ga dobio na kraju sezone i odmah i taj mu i taj bude ponisten a sudije budu sankcionisane. Ni u našoj ligi nema toliko štelenja jednom klubu kao u španiji realu. Nisu dzaba kraljevski klub, imaju kraljevski tretman i od lige, sudija i uefe.
1 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi