Pravda je spora i dostižna: Podignuta optužnica, 63-godišnjak se tereti za ubistvo Modrićevog djeda
Foto: Instagram - Ilustracija. Luka Modrić, deda poznatijeg Luke Modrića, davno je ubijen, a sada je podignuta optužnica protiv 63-godišnjaka. (Na pozadinskoj fotografiji Luka Modrić ispred stare kuće svog pokojnog djeda).

I on se zvao Luka

Pravda je spora i dostižna: Podignuta optužnica, 63-godišnjak se tereti za ubistvo Modrićevog djeda

Eldar Ganibegović

Djed fudbalera Real Madrida, Luke Modrića, koji se također zvao Luka Modrić, ubijen je prije 30 i kusur godina. Ne kaže se džaba da je pravda spora, ali dostižna - sada je podignuta optužnica protiv osumnjičenog.

Ime Luka Modrić u svijetu znači mnogo. Čovjek je to koji je s Hrvatskom osvojio dvije medalje na Mundijalima, ponio epitet najboljeg igrača SP u Rusiji, godine 2018. osvojio je i Zlatnu loptu, a o titulama i priznanjima u Real Madridu ne treba ni trošiti riječi.

Međutim, nije on prvi Luka Modrić u svojoj porodici. Prije njega Luka se zvao i njegov djed. Nažalost, on je ubijen 1991. godine. 

Luka Modrić ispred djedove stare kuće. 

Dalmatinski portal danas prenosi kako je Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu za ratni zločin protiv 63-godišnjaka Željka Badže.

Radi se o bivšem policajcu. Njega se tereti za niz likvidacija civila na okupiranom području krajem 1991. godine. Između ostalog i Luke Modrića.

Detalji ubistva djeda Luke Modrića

Djed Luke Modrića ubijen je 18. decembra 1991. godine. Sve se odvijalo u mjestu Zaton Obrovački u blizini stare ceste koja vodi prema zaseoku Meki Doci i dalje preko Velebita prema Svetom Roku.

Oglasi

Kako stoji u optužnici, pomenuti Badža je bio zapovjednik specijalnog voda Stanice javne bezbijednosti Obrovac. S nepoznatim pripadnicima svoje jedinice je presreo 61-godišnjeg Modrića.

Luka Modrić bio je na ispaši koza u blizini stare porodičnie kuće. Bez ikakvog povoda su zapucali prema njemu i nanijeli mu smrtonosne rane.

To nije bilo sve. Nakon toga su se uputili do zaseoka Meki Doci. Tamo su ubili još šest starijih ljudi. 

Iskaz svjedoka

Krucijalan iskaz u slučaju dao je nećak ubijenog Modrića. Dajdža Luka mu je nosio hranu dok se on skrivao u šumi, baš kao i kobnog dana. Vidjeli su se nakratko, a onda se Luka vratio kozama na oko 200 metara udaljenosti.

Svjedok je vidio kako iz Obrovca dolazi Land Rover i policijska marica. Čula se i pjesma iz vozila, koja su se zaustavila i čuli su se povici "Ajde vamo" i "Idi naprijed."

Neposredno nakon toga začuli su se rafali iz automatskog oružja. Iza jednog pucnja je uslijedila tišina, nakon čega je svjedok čuo kako se vozila pale i odlaze u selo. Cijeli dan je ostao na tom mjestu, da bi pred mrak čuo da se vozila vraćaju.

Tokom noći se spustio u kanjon Zrmanje. Tamo mu je majka donijela večeru i saopštila da su našli Luku ubijenog s ranama glave. Poslije dva dana mu je majka rekla i za šest pobijenih Dočana, te da trebaju organizovati autobus kako bi napustili selo i okupirano područje, a javim pogovorom saznao je da su tog dana pripadnici Specijalnog voda pobili mještane, te da im je zapovjednik bio Željko Badža, koji, recimo i to, od prije desetak godina živi u Australiji. 

Top Komentari

rauber_bh
Jel Luka piskio jutros?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi