Izabran najbolji fudbaler svijeta - večeras nije došao po nagradu!

FIFA The Best

Izabran najbolji fudbaler svijeta - večeras nije došao po nagradu!

Edmir Škorić

U Londonu je večeras održano proglašenje najboljih u fudbalu u protekloj, 2023. godini. Najboljim igračem izabran je Lionel Messi i to mu je treća nagrada.

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) ranije je objavila da su finalisti za ovogodišnjeg najboljeg igrača svijeta Norvežanin Erling Haaland, Francuz Kylian Mbappe i Argentinac Lionel Messi. Izbor nije bio lak, na kraju je nagradu odnio Argentinac.

Nakon finala Svjetskog prvenstva u Kataru krajem prošle godine, u kojem je Messijeva Argentina svladala Mbappeovu Francusku, Messi i Mbappe su s Paris SG-om osvojili naslov prvaka Francuske, a ljetos je Messi karijeru odlučio nastaviti u Interu iz Miamija.

Nagrada “The Best” dodjeljuje se od 2016. godine, a Messi ju je ranije osvojio dva puta, 2019. i 2022. godine. Mbappe je prošle godine završio drugi, a Haaland nikad nije bio među prva tri.

Oglasi

Guardiola najbolji trener, šestorica iz Cityja u idealnom timu

Najboljim trenerom izabran je Pep Guardiola i potpuno zasluženo jer je osvojio Premier ligu, Ligu prvaka i FA kup sa Manchester Cityjem, a čak šestorica igrača iz redova Građana našla su svoje mjesto u najboljih 11.

Courtois (Real Madrid), Walker (Man. City), Stones (Man. City), Rúben Dias (Man. City), Bernardo Silva (Man. City), Bellingham (Real Madrid), De Bruyne (Man. City), Haaland (Man. City), Mbappe (PSG), Messi (Inter Miami) i Vinicius (Real Madrid).

11 najboljih

"Hvala mom klubu. Ne znate kako je raditi s njima svaki dan, to je nešto prekrasno. Hvala mom ocu koji je tu sa 92 godine. Hvala i mojoj ženi. Uživajte u svečanosti i još jednom vam puno hvala", rekao je Guardiola koji je sa Cityjem osvojio Premier ligu, FA kup i Ligu prvaka.

Najboljim golmanom izabran je Brazilac Ederson. Slavio je ispred Yassine Bounoua iz Al-Hilala i Thibauta Courtoisa iz Real Madrida.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Želim zahvaliti Bogu na svemu što sam postigao. Također svojoj supruzi i djeci, koji su mi vrlo važni u svakodnevnom životu. Također ekipi i tehničkom osoblju. Ostavio sam mnogo stvari iza sebe da bih došao ovdje i ja sam jako sretan zbog ovog trofeja", rekao je Ederson.

Najboljih 11 fudbalerki: Mary Earps, Olga Carmona, Lucy Bronze, Alex Greenwood, Keira Walsh, Alessia Russo, Lauren James, Ella Toone, Aitana Bonmatí, Alex Morgan i Sam Kerr.

Top Komentari

Viper20
HAHAHHA 2030 Messi najbolji na svijetu...jer je 2022 osvojio World Cup
2 1
BosanskaSvedska
I kad messi ode u penzijiu dobivat ce zlatnu loptu!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi