Zgazit ćemo ih!
Večeras Bosna i Hercegovina dočekuje Ukrajinu. Momci, idemo ovo dobiti i otvoriti vrata plasmana na EURO!

Ukrajina večeras pada na Bilinom polju

Zgazit ćemo ih!

Eldar Ganibegović

Večeras fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine mora da preskoči pretposljednju prepreku za plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, a mi smo duboko uvjereni da će se to i dogoditi.

U polufinalu baraža za odlazak na EURO fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras dočekuje selekciju Ukrajine. Utakmica se od 20:45 sati igra na Bilinom polju u Zenici.

Na papiru je Ukrajina blagi favorit, ali to večeras neće značiti apsolutno ništa. Igra se jedna utakmica u grotlu Bilinog polja koje će biti ispunjeno do posljednjeg mjesta i ne sumnjamo u trijumf naše selekcije.

Naša selekcija se okupila u ponedjeljak na Ilidži, a na stadionu Grbavica je odradila tri treninga pred večerašnji duel.

Ukrajinci su se zbog stanja u svojoj zemlji spremali u Španiji, u Bosnu i Hercegovinu su stigli preksinoć, te su sinoć odradili zvanični trening na stadionu Bilino polje.

Obje selekcije baraž su izborile kroz Ligu nacija. Ukrajina se na EURO direktno nije mogla plasirati u grupi u kojoj su još bile Italija, Engleska, Sjeverna Makedonija i Malta, dok su naši podbacili u grupi s Portugalom, Slovačkom, Islandom, Luksemburgom i Lihtenštajnom.

Oglasi

Kao i mi, Ukrajina je istraumirana baražima. Našoj selekciji će ovo biti peti baraž za jedno veliko takmičenje i nadamo se prvi uspješan, dok je Ukrajina igrala šest baraža i prošla samo jednom.

Motiva ni jednima ni drugima ne nedostaje. Što se tiče velikih takmičenja, Ukrajina sigurno ima više iskustva, ali naša selekcija imati će prednost domaćeg terena, punih tribina stadiona Bilino polje, a ogroman motiv može da bude i posljednja šansa za Edina Džeku da igra na Evropskom prvenstvu.

Svjesni smo da, kao što je i sam Edin Džeko rekao na press konferenciji, očekivanja skoro da i ne postoje. Vlada pesimizam među navijačima zbog katastrofalnih igara i rezultata prošle godine, ali sada moramo stati svi zajedno, od N/FSBiH, stručnog štaba, igrača, novinara do navijača i "puhati ka istom". Vjerujemo, pored svih problema sa kojima smo se suočavali, da ćemo Ukrajinu večeras nadigrati. Vjerujemo da ćemo ih, što bi u najavi ovakvih susreta rekao pokojni "trener svih trenera" Miroslav Blažević, "zgaziti". 

Podsjetimo, u isto vrijeme će se u Mađarskoj sastati Izrael i Island. Pobjednik te utakmice igrat će protiv pobjednika meča BiH - Ukrajina 26. marta. Mi ćemo i u toj utakmici biti domaćini i to na Grbavici 26. marta, što je još jedan veliki plus.

Što se tiče problema pred utakmicu, selektoru Savi Miloševiću se nije odazvao samo defanzivac Basela, Adrian Leon Barišić, koji se povrijedio još prije desetak dana u meču protiv Young Boysa, dok su svi ostali spremni. Umjesto nejga je, podsjetimo, poziv dobio Adnan Kovačević.

Oglasi

Sergei Rebrov, selektor Ukrajine, gotovo sigurno neće moći da računa na sjajnog fudbalera Girone, Viktora Tsygankova. Njegovom povratku se nadaju u finalnoj utakmici koju, uvjereni smo, neće igrati.

Očekivanja Miloševića, Džeke, Rebrova i Zinchenka

Jučer je u 12 sati u Sarajevu održana press konferencija naše reprezentacija. Selektor Savo Milošević je optimista. Kao i mi, uvjeren je da možemo do pozitivnog rezultata.

Kapiten Edin Džeko je bio nasmijan, te je istakao da imamo veliku priliku za odlazak na veliko takmičenje nakon 10 godina. Svjestan je da je ovo za neke, uključujući i njega, posljednja prilika da zaigraju na Evropskom prvenstvu.

Nešto kasnije, od 17 sati je u Zenici održana press konferencija i gostujuće reprezentacije. Javnosti su se na njoj obratili selektor Ukrajine, Sergei Rebrov, kao i kapiten tima, fudbaler Arsenala, Oleksand Zinchenko. 

Selektor Ukrajine poznaje našeg selektora kao igrača, a večeras će ga upoznati i kao trenera. Zinchenko ističe da u Ukrajini vlada sjajna atmosfera, da imaju dobar spoj mladosti i iskustva u ekipi...

Oglasi

Treći duel BiH i Ukrajine

Biti će ovo ukupno treći duel u historiji između Bosne i Hercegovine i Ukrajine. Prethodna dva puta sastajali smo se 2021. godine u kvalifikacijama za SP u Kataru kada je naš selektor bio Ivaylo Petev.

U Lvivu smo u oktobru pomenute godine igrali 1:1. Po prikazanoj igri na terenu, više smo zaslužili pobjedu, a tada je bod našoj selekciji prvijencem za reprezentaciju, i to kakvim, donio Anel Ahmedhodžić.

Mjesec dana kasnije smo Ukrajinu u posljednjem kolu dočekali u Zenici i izgubili u kombinovanom sastavu 0:2, no ta nam utakmica ništa nije značila jer smo tri dana ranije porazom od Finske 1:3 izgubili sve šanse za plasman u baraž. 

Dakle, remi i poraz. Večeras je vrijeme za prvu pobjedu protiv nezgodnih Ukrajinaca.

Spisak reprezentacije Bosne i Hercegovine

Golmani: Ibrahim Šehić (Al Khaleej), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca)

Oglasi

Odbrana: Amar Dedić (RB Salzburg), Jusuf Gazibegović (Sturm), Eldar Čivić (Ferencvaros), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Adnan Kovačević (Rakow), Dennis Hadžikadunić (HSV), Renato Gojković (Orenburg), Nihad Mujakić (Ankaragucu)

Vezni red: Rade Krunić (Fenerbahce), Gojko Cimirot (Al Fayha), Ivan Bašić (Orenburg), Benjamin Tahirović (Ajax), Miralem Pjanić (Al Sharjah), Denis Huseinbašić (Koln), Haris Hajradinović (Kasimpasa) , Amar Rahmanović (Samara)

Napad: Edin Džeko (Fenerbahce), Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha), Nemanja Bilbija (Zrinjski), Said Hamulić (Lokomotiv Moskva), Smail Prevljak (Hertha), Dal Varešanović (Rizespor).

Spisak reprezentacije Ukrajine

Golmani: Andrey Lunin (Real Madrid), Anatoly Trubin (Benfica), Georgy Buschan (Dynamo Kiev)

Odbrana: Oleksandr Svatok (Dnepr-1), Denis Popov, Vladislav Dubinchak, Oleksandr Karavaev, Oleksandr Tymchik (svi Dynamo Kiev), Mykola Matvienko, Efim Konoplya, Valeriy Bondar (svi Shakhtar), Ilya Zabarny ( Bournemouth), Vitaly Mikolenko (Everton).

Vezni red: Oleksandr Pikhalyonok (Dnepr-1), Taras Stepanenko, Georgy Sudakov, Egor Nazarina, Oleksandr Zubkov (svi Shakhtar), Viktor Tsygankov (Girona), Ruslan Malinovsky (Genoa), Oleksandr Zinchenko (Arsenal), Mikhail Mudrik (Chelsea), Sergei Sidorchuk (Westerlo).

Napad: Daniil Sikan (Shakhtar), Artem Dovbik (Girona), Roman Yaremchuk (Valencia).

Top Komentari

Pegamber
Naprijed Ukrajino dabogda Vico dobio milion maraka kazne. SAVEZ NAPOLJE
4 2
Mowzilla
Mislili ste 'Zgadit cemo vam se'...
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi