BiH na tragičan način ostala bez Eura: Do 85. minute sve je bilo savršeno, a onda raspad sistema!

Ukrajinci u finalu

BiH na tragičan način ostala bez Eura: Do 85. minute sve je bilo savršeno, a onda raspad sistema!

E. Škorić, foto: T. Hebib

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u paklenoj atmosferi zeničkog Bilinog polja poražena od Ukrajine s 2:1 iako je do 85. minute imala 1:0. Na ovaj način smo se oprostili od Eura.

Nakon očajnih kvalifikacija, malo ko je bio optimista pred večerašnji okršaj sa Ukrajinom, ali izabranici Save Miloševića odigrali su jako dobru utakmicu, pokazali da imaju kvalitet, ali nedovoljno. Nedostajalo je i malo sreće, a naročito pametnih odluka u završnici utakmice, pa su Ukrajinci s dva gola za samo tri minute došli do preokreta i plasmana u finale baraža.

Sam početak našeg tima djelovao je obećavajuće. Vidjelo se odmah da smo spremni da se muški potučemo s rivalom i da dođemo do željenog rezultata i bili smo zaista blizu, ali šta da se radi.

Prvi dobar pokušaj BiH na utakmici već u sedmoj minuti, kada je Hadžikadunić pucao glavom, no prošla je lopta pored gola. Ukrajinci uzvraćaju u 20. minuti, kada je Mudrik bio u prilici, ali je Hadžikadunić s linije ispucao loptu i spasio nas.

Interesantno da je njemački sudija Felix Zwyer pokazao tri žuta za samo 25 minuta, a najdiskutabilniji je bio onaj koji je dao Gazibegoviću za navodno simuliranje, iako se jasno vidjelo da je fauliran pred šesnaestercom Ukrajine.

Oglasi

U 36. minuti dobra šansa za BiH. Večeras sjajni Hadžikadunić je opet u šansi, a Zubkov spašava Ukrajinu. Najbolju šansu u prvom dijelu imao je Džeko u 38. minuti. Dijamant je pucao preko gola iz neposredne blizine nakon proigravanja Demirovića, no dojam je da bi se puno bolje završilo da je loptu prepustio Kolašincu koji se nalazio odmah iza. S obzirom da se radilo u duplom pasu, olito je lopta bila namijenjena beku Atalante, ali je napadač Fiorentine želio da završi ovu lijepu akciju.

Do kraja prvog dijela još je Dedić pokušao, ali je njegov udarac otišao preko gola. Na otvaranju drugog dijela nova dobra intervencija Hadžikadunića koji je spriječio Mudrika da izjednači.

Veliko slavlje u Zenici u 56. minuti. Amar Dedić je sjajno ubacio s desne strane, a Hadžikadunić je loptu usmjerio prema mreži Lunina, mada je kasnije UEFA gol prepisala igraču Ukrajine Matvijenku, odnosno radilo se o autogolu.

Nažalost, sjajni Dedić je zbog povrede morao da izađe iz igre u 67. minuti, pa ga je zamijenio Eldar Ćivić. U preostalih 20-ak minuta utakmice, očekivano su Ukrajinci bili ti koji su držali posjed i napadali, a naš tim se branio i čekao priliku da iz kontranapada dotuče protivnika.

Oglasi

Mudrik je u 77. minuti dobro gađao, na sreću Šehić je odbranio jednu veoma nezgodnu loptu. U 82. minuti smo mogli sve riješiti. Velika šansa za Demirovića, pucao je s vrha peterca, no golman Lunin brani. Mora se pohvaliti Pjanića koji je odmah po ulasku u igru dao sjajan pas za napadača Augsburga, šteta što ovaj to nije završio na pravi način.

Nažalost, kažnjeni smo. Mudrik šalje dijagonalu za Konoplju, ovaj centrira, a rezervista Jaremčuk na pravom mjestu i pogađa za 1:1, a samo tri minute kasnije Dovbyk glavom na ubačaj Jaremčuka donosi pobjedu Ukrajincima.

Ukrajina će protiv Islanda igrati za odlazak na Euro, a nama ostaje revijalna utakmica u utorak protiv Izraela.

BiH - Ukrajina 1:2 (Matviyenko 56 ag/ Jaremčuk 85, Dovbyk 88)

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić, Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Kolašinac, Dedić, Gazibegović, Krunić, Cimirot, Hajradinović, Demirović i Džeko

UKRAJINA: Lunin, Mykolenko, Matvlyenko, Zabarnyl, Konoplia, Zinchenko, Brazhko, Zubkov, Mudryk, Sudakov, Dovbyk

Top Komentari

Zax
Komsije bas mi je vas zao,neznam koliko moras biti nesretan da se ovako zavrsi.Stvarno ste bili dobri do izmjena i onda sranje nastaje.Pozdrav za sve
9 1
user1667575277
Savez napolje
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi