Derbi Bosne i Hercegovine: Sarajevo nema pravo na loš dan, Velež rasterećen ali i oslabljen

Derbi Bosne i Hercegovine: Sarajevo nema pravo na loš dan, Velež rasterećen ali i oslabljen

Kenan Lizde

Večeras se na stadionu Asim Ferhatović Hase igra derbi 29. kola Wwin Premijer Lige, a sastaju se ekipe Sarajeva i Veleža.

U javnosti poznat kao derbi Bosne i Hercegovine, ova utakmica pored tradicionalnog rivalstva, nosi i određeni rezultatski imperativ, pogotovo za domaćina koji trenutno ima bod viška u odnosu na konkurente Posušje i Slogu u borbi za Evropu.

Velež je u odnosu na petoplasirano Posušje u prednosti od osam bodova, pa slobodno možemo reći kako su Mostarci već jednom nogom u pretkolu Konferencijske Lige.

Ekipa Simona Rožmana u ovaj derbi ulazi u promjenjivoj formi, u zadnje tri utakmice uspjeli su osvojiti "samo" dva boda. Jeste da su imali teške protivnike u tim susretima, ali igra koju su prikazivali imala je amplitude, od defanzivno lošeg prvog poluvremena protiv Zrinjskog, pa sve do prilično dobrog drugog poluvremena protiv istog protivnika.

Očito je da ekipa nije u potpunosti usvojila automatizme koje nameće slovenski stručnjak, posebno se to odnosi na defanzivne stvari, pa je ovaj susret protiv Veleža još jedan test da li je ovaj roster ekipe Sarajeva u stanju da ostvari zamišljeno od strane trenera.

Sistem 3-5-2 koji je Rožman "instalirao" tokom prvenstva, pokazuje neke dobre naznake u ofanzivnom dijelu ekipe. Bočni igrači Sarajeva se prilično dobro snalaze prema naprijed u takvoj formaciji, dobro osvajaju prostor i potenciraju konstantnu aktivnost po svojim stranama. Određeni problemi nastaju u defanzivnom smislu, kada ostane prostora između odbrambenih linija, pa protivnik ima šansu da vrlo brzo osvoji taj prostor.

Oglasi

Napadači Sarajeva u koncepciji sa dva igrača naprijed su se pokazali kao dobra opcija, posebno zbog raznolikosti, prvenstveno brzine Kyeremeha i dobrog postavljanja Čatakovića.

Najslabiji dio ovakve postavke Rožmana je vezni red, gdje on uporno forsira trojac Julardžija - Buljubašić - Mustafić. Riječ je o pojedinačno jako kvalitetnim igračima za našu ligu, ali uvjerenja smo da su previše slični jedan drugom, pa tako ekipa gubi potrebnu šarolikost, te bude prilično lako neutralizovana od strane protivnika.

Odbrana Sarajeva protiv Zrinjskog je djelovala dosta troma sa zakašnjelim reakcijama, a nekako se čini da je roster ekipe upravo tu najtanji, pa Rožman trenutno tu ima najveći problem oko odabira idealnog odbrambenog trojca.

Klupa Sarajeva je među najjačim u Wwin ligi, pa tako njihov trener u svakom trenutku ima dosta rješenja za promijeniti ritam utakmice.

Oglasi

Što se tiče Veleža, ekipa je skoro ispunila zacrtani cilj, vjerovatno su izborili evropske nastupe, a ovih pet kola će im poslužiti kao uvertira za ljeto.

Dosta smo ove sezone pisali o Veležu, naglašavali kako se i sa manjim budžetom mogu napraviti dobre stvari. Dobro su vođeni od strane studioznog Klafurića, lijepo svoje ideje prenosi igračima, a primjetno je kako ga grupa bezpogovorno slijedi.

Velež na ovu utakmicu dolazi dosta oslabljen, izostanak Gholamija, Guliashvilija i Oreča djeluje nenadoknadiv za ionako prilično kratak roster Mostaraca.

Ako budemo navodili prednosti Veleža u odnosu na Sarajevo, onda bi kao prvo naveli trenera. Bolje je upoznao našu ligu i zahtjeve koje ona traži. Još jedna stavka gdje možemo prednost dati gostima je golmanska pozicija, jer s pravom se može reći kako je Hadžikić trenutno među tri najbolja golmana lige. Također, na bokovima Velež ima koncentrisanu kvalitetu, ali izostankom Oreča i taj dio ide na stranu Sarajeva.

U veznoj liniji Velež je malo kvalitetniji, jer uigranost Pršeša i Vehabovića, te kreacija koju posjeduju je dovoljan garant da će gosti dobro parirati na sredini terena.

Napadači Veleža su trenutno van golgeterske forme, pa je na tim pozicijama izrazita premoć Sarajeva, posebno zbog šarolikosti koju posjeduju.

Klupa Veleža je dosta "tanja", pa Klafurić u slučaju negativnog rezultata nema rješenje u zamjeni igrača, jer su na klupi većinom mladi i neiskusni igrači.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Termin susreta je pravi evropski, mada za goste iz Mostara malo nepovoljan. Ipak, očekujemo prilično ispunjen stadion i atmosferu daleko iznad takmičenja koje se igra.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SamoZrinjski
Derbi *****e i pice
1 5
Brazuka
Davno dogovorena jedinica pratite vcrs i vidjet će te ponašanje igraca veleza
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi