Poznati su potencijalni rivali Borca u pretkolu Lige prvaka, dva su na "crnoj listi"

Ukoliko osvoje titulu neće biti nositelji

Poznati su potencijalni rivali Borca u pretkolu Lige prvaka, dva su na "crnoj listi"

Edmir Škorić

Bosanskohercegovačko fudbalsko prvenstvo primiče se kraju, a kako sada stvari stoje, titula će pripasti Borcu iz Banjaluke, iako teoretski još uvijek HŠK Zrinjski može ga da pretekne u preostala tri kola.

Borac ima pet bodova prednosti nakon 30 kola, tako da je zaista jako blizu da svoji novu titulu, dok se Mostarci nadaju da nekim čudom oni mogu prvi doći do cilja u ovoj zaista napornoj i dugoj utrci za prvaka BiH. Zrinjski će svakako igrati u Evropi, baš kao i Velež, a po trenutnom stanju, na evrosceni predstavljat će nas još i Sarajevo koje ima veliku prednost u odnosu na petoplasirano Posušje. 

Već u junu slijedi žrijeb za prva pretkola. Borac će 18. juna saznati protivnika u prvom pretkolu Lige prvaka. S koeficijentom 5.500 Borac je prvi na listi nenositelja. U slučaju da Zrinjski osvoji titulu, zbog velikog koeficijenta bio bi smješten među nositelje u žrijebu. Banjalučani se svejedno mogu nadati prolasku u drugo pretkolo Lige prvaka bez obzira koga dobiju za rivala, no naravno kao nenositelj udzat će se i u faktor sreće. 

Borac za rivala može da dobije jednu do sljedećih ekipa:

Slovan Bratislava, Ludogorec, Helsinki, Flora Talin, FCSB, Klaksvik, Shamrock, Lincoln, TNS, Pyunik, FK RSF, Škendija, Petrocub, Ballkani.

Oglasi

Sve su to dobro poznati timovi koji već godinama uglavnom igraju u evropskim takmičenjima, ali ne dolaze iz "fudbalskih sila", no ako već možemo reći za neke timove da ne bi bilo dobro za Borac da ih izvuče i da će se naći na 'crnoj listi', onda su to definitivno slovački prvak Slovan i bugarski Ludogorec.

Pored Borca, u grupi nenositelja su Dinamo Batumi, Celje, Hamrun Spartans, Larne, Dinamo Minsk, Panevežys, Oradabasy, Vikingur, Differdange, Dečić, Egnatia, UE Santa Coloma i Virtus.

No, moramo napomenuti da je lista podložna promjenama i da je projektovana na osnovu trenutnog stanja po ligama, koje su ili završene ili će uskoro biti završene. Borcu će po svemu sudeći nedostajati sreće u žrijebu, ali nadamo se da će uspješno proći prvu prepreku u Evropi.

A u Banjaluci mogu računati na zaradu kako god da prođu. Dakle, bh. prvak, Borac ili neko drugi, od UEFA-inih takmičenja ima zagarantovanih 785.000 eura, odnosno 1.5 miliona KM. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Borac bi u slučaju ispadanja iz prvog pretkola Lige prvaka, igrao u drugom pretkolu Konferencijske lige na stazi šampiona. Borac bi u slučaju eliminacije dobio 260.000 kao prvak, za eventualnu eliminaciju u 1. pretkolu Lige prvaka ne bi bilo novčane nagrade jer kvalifikacije nastavlja u 2. pretkolu Konferencijske lige. Klubovi eliminisani u 2. pretkolu Konferencijske lige dobiju 175.000 eura za tu odigranu rundu te eliminacioni bonus od 350.000 eura.

Žrijeb prvog pretkola Lige prvaka je 18. juna, a prve utakmice 9/10. jula, dok su revanši sedam dana kasnije.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

hzsg
Kako će biti poznati rivali Borca u pretkolu ligu prvaka, KADA BORAC JOŠ NIJE OSVOJIO TITULU PRVAKA SVOJE BOSNE I HERCEGOVINE. Možda ja nisam u toku ili je UREDNIk ovog portala uzeo sebi za pravo da unaprjed imenuje prvaka jedine naam države.
4 2
magistar
Zrinjski je od Borca u Mostaru. Velež i Sarajevo u ukupno 7-8 domaćih utakmica nisu ih dobili ni jednu, zaostaju preko 20 bodova, uz to Borac je imao ubjedljivo najteži raspored u posljednjih 11 kola, kao i u Kupu i opet će uzeti duplu krunu. Kome nije jasno da je Borac ubjedljivo najjači, nešto mu ne štima u glavi
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi