"Moramo da krenemo od temelja, puka sreća je ovako imati dva-tri vrhunska igrača"
Foto - EPA

Benjamin Burić govorio pred susret sa Španijom

"Moramo da krenemo od temelja, puka sreća je ovako imati dva-tri vrhunska igrača"

M. Šljivak, foto: T. Hebib

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra protiv Španije završava nastup na Evropskom prvenstvu.

Bh.tim je u duelima protiv Švedske i Češke pretrpio uvjerljive poraze, a o utakmici protiv Češke, te o duelu sa Španijom, govorio je golman reprzentacije Benjamin Burić.

"Na početku smo ušli u grču, napravili su veliku razliku i nsimo se snašli na njihovu agresivnu odbranu. OK je bilo minus tri na poluvremenu s obzirom na igru".

"U drugom poluvremenu smo igrali agresivno, imali smo tri-četiri napada za minus jedan. Nažalost, nismo uspjeli, ušli smo u crnu seriju, odvojili su se i na kraju osam razlike nije realan. U jednoj fazi smo dobro odigrali. Korektno za tim koja ne igra bez ljevaka. Nije realna razlika".

Protiv Španije Burić želi da njegovi saigrači uživaju na terenu.

"Očekuje nas duel protiv evropskih prvaka. Pokazali su protiv Švedske ko su i šta su. Moramo da uživamo protiv ovakvih ekipa jer kada uživaš na parketu, onda možeš i najbolje da pokažeš. Španci su favoriti, nema se tu šta dodati".

Pred nama je susret koji neće imati značaja rezultatski, ali pred nama je značajan period za razvoj rukometa u BiH. Gdje tražiti put ka napretku i boljim rezultatima reprezentacije. Šta svi skupa možemo napraviti da budemo bolji na narednim prvenstvima?

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

"Najvažniji je kontinuitet plasiranja na velika takmičenja. Sada je važno da se plasiramo na SP, da smo viđeni tu. Šta bolje možemo? To pitanje nije za mene, to moraju neki drugi ljudi da odlučuju. Treba da se mijenja struktura u klubovima. Moramo znati koje igrače da pravimo za reprezentaciju, da okupljamo mlade igrače i reprezentacije. U mnogo toga smo nazadovali. Moramo od temelja da krenemo".

"Ne možeš da odgojiš A reprezentativca ako ga nisi okupio u pionirima, kadetima...To nema smisla. To što dobiješ dva-tri igrača na vrhunskom nivou, to je iskreno puka sreća. Sve je ostalo sistem. Pogledajte reprezentacije u okruženju. Ti momci iz svake generacije izbace jednog igrača i to je poslagano kroz godine fino i sve se zna. Mi zaostajemo u tom segmentu. Mi imamo igrače od 30 i 18 godina. Između nema nikog. To nije moj problem, a ni trenera. Moramo da krenemo od početka, ima vremena za to. Apel Savezu i ljudima koji vode je da ulažemo u mlađe i to će nam se isplatiti. Volio bih i želja mi je da vidim više igrača u vrhunskim ligama", rekao je Burić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi