Najveće rukometne sile priredile su nam veliki spektakl: Danska je svjetski prvak!

Francuzi nisu uspjeli doći do rekordne sedme titule

Najveće rukometne sile priredile su nam veliki spektakl: Danska je svjetski prvak!

E. Škorić

Večeras je odigrano veliko finale Svjetskog prvenstva za rukometaše, a snage su odmjerile dvije najveće svjetske sile Francuska i Danska. Danci su nakon spektakularnog meča slavili rezultatom 34:29.

Posljednji put je 2013. godine bio svjetski prvak nego, a da to nije Francuska ili Danska. Od tada dominiraju ove dvije reprezentacije i imaju pregršt "historijskih" duela. Jedan takav viđen je i večeras. Uostalom, to je svaka borba za zlato.

Danska je osvojila dva svjetska prvenstva u nizu, 2019. i 2021. godine, a večeras je stiglo i treće, čime je prekinut san Francuza da stignu do rekordne sedme titule, a posljednja dva osvajala je 2015. i 2017. godine.

Danska je prva povela, na startu napravila seriju i imala 4:1, ubrzo je bilo i četiri razlike (6:2), a u jednom trenutku i maksimalnih plus 5, kada su Danci vodili 12:7. Francuska kakva jest, prepuna vrhunskih i iskusnih rukometaša, nije odustajala.

Uspjeli su zbiti redove, poboljšati defanzivu i doći na minus jedan prije odlaska na odmor. Danska je na pauzu otišla pri vodstvu 16:15.

Bilo je dva puta neriješeno na otvaranju drugog poluvremena, a od 18:17, Danska više nije ispuštala vodstvo. Deset minuta prije kraja Danci su imali 28:26. Uglavnom su Francuze držali na blagoj distanci od dva ili tri gola.

Oglasi

Moller je potom u 52. minuti Memu odbranio udarac i to bi mogao biti ključni trenutak večeri. Danska je imala 29:26 i priliku da ode na plus četiri... Lauge je osmim golom na neki način nokautirao Francusku.

Lauge i Pytlick su predovdili Dansku u golgeterskom smislu. Lauge zabio čak 10 golova, Pytlick devet, dok je Gidsel postigao šest, a on je na kraju bio i najbolji strijelac turnira. Hansen je meč završio sa samo jednim golom, ali naravno dao je veliki doprinos lucidnim proigravanjima, baš kao i spomenuti Gidsel. I golmanske intervencije Landina i Mollera su naravno bile jako važne, iako ih nije bilo puno.

U redovima Francuske istakao se Remili sa šest golova, Mem pet, Richardson je zabio četiri.

Podsjetimo da su nešto ranije snage odmjerili Švedska i Španija u meču za treće mjesto, a brončana medalja na kraju je pripala Špancima koji su u efikasnom duelu slavili sa 39:36.

Francuska - Danska 29:34 (15:16)

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Francuska: Desbonnet, Fabregas 3, Gerard, Grebille, Karabatić L., Karabatić, Lagarde 1,. Lenne 2, Mahe, Mem 5, Nahi 1, Prandi 3, Remili 6, Richardson 4, Tournat 3.

Danska: Gidsel 6, Hald 1, Hansen J., M. Hansen 1, Holm, Jacobsen, Jakobsen 1, Jorgensen, Kirkelokke 2, Landin, Lauge 10, Mensah Larsen 2, Moller, Mollgaard, Pytlick 9, Saugstrup 2.

Top Komentari

nakopitam
Bravo za Dansku, Francuze treba prebaciti u africka takmicenja u svim sportovima!
3 1
Mostarac94
@Janicar jel istina da te guzio ovaj trener Francuske?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi