Finale SP u rukometu: Danska za historiju mora srušiti nevjerovatan niz Francuske

Ko će biti prvak?

Finale SP u rukometu: Danska za historiju mora srušiti nevjerovatan niz Francuske

E. Oštraković

Večeras je na rasporedu finalna utakmica Svjetskog prvenstva u kojoj će o osvajaču odlučivati reprezentacije Danske i Francuske.

Iako je prvobitno termin finala bio u Štokholmu bio zakazan za 20:30 minuta, organizatori su se odlučili za promjene.

Oni su tako bez ikakvog objašnjenja satnicu pomaknuli za pola sata, te će tako finalna utakmica biti odigrana u 21 sat.

Danska večeras može ispisati historiju. Naime, oni mogu postati prva reprezentacija u historiji koja je osvojila tri svjetska prvenstva zaredom.

Bili su Danci prvaci 2019. godine kada su bili domaćini turnira, ali i pretprošle godine kada je Svjetsko prvenstvo igrano u Egiptu.

Na putu di historije stoje im Francuzi koji u utakmicama za zlatnu medalju imaju zaista nevjerovatan omjer, te nas očekuje pravi spektakl.

Oglasi

Francuzi su do sada sedam puta igrali za titulu svjetskih prvaka, te su izgubili samo jednom i to prije 30 godina.

Tada su u finalu Svjetskog prvenstva koje se igralo u Švedskoj 1993. godine u finalu izgubili od Rusije, a onda je krenuo nevjerovatan niz.

Nakon toga su Francuzi osvojili svi šest zlata, tačnije pobijedili su kada god su se našli u finalu Svjetskog prvenstva.

Danska i Francuska do sada su se srele četiri puta u finalima velikih takmičenjima, a omjer ide na ruku Francuskoj.

Oni su slavili u finalu Svjetskog prvenstva u Švedskoj i to nakon produžetaka, a slavili su i tri godine kasnije u finalu Evropskog prvenstva u Danskoj.

Na red je stigko finale Olimpijskih igara, a tu je pobjedu ostvarila Danska 2016. godine. Posljednji obračun imali su u finalu Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Naravno ishod toga nam je svima poznat. Utakmica je završila pobjedom Francuske od dva razlike, a bilo je 25:23.

Vrijedi spomenuti i da od 18 sati za treće mjesto igraju Španija i Švedska. Španci će pokušati osvojiti oetu medalju na Svjetskim prvenstvima, dok Švedska želi svoju trinaestu medalju na ovim takmičenjima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi