Nijemci zabrinuti, detektovali problem nekoliko sedmica prije početka Evropskog prvenstva u rukometu
U Minhenu samo mali plakati ukazuju na predstojeće Evropsko prvenstvo u rukometu u Njemačkoj.

Nije baš kako su zamišljali

Nijemci zabrinuti, detektovali problem nekoliko sedmica prije početka Evropskog prvenstva u rukometu

Edmir Škorić

U Njemačkoj će se 2024. godine održati dva velika sportska događaja, prvo Evropsko prvenstvo u rukometu, od 10. januara, a zatim na ljeto i Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Za mnoge sportiste će to biti poseban događaj, a naročito za njemačke sportiste, koji će imati priliku da u svojim gradovima i pred svojim navijačima igraju one najvažnije utakmice karijere.

Nijemci će 10. januara ugostiti najbolje rukometaše Evrope, ali njemački mediji tvrde da postoji "ozbiljan problem", a to je da se EP u rukometu skoro ugušio pred enormno nadmoćnim Evropskim prvenstvom u fudbalu.

Iako je fudbalsko tek za pola godine, o njemu se mnogo više priča i piše, dok pak rukometno prolazi ispod radara. Pet sedmica prije turnira, karte su još uvijek dostupne za mnoge utakmice, tako da je oglašavanje ponovo pojačano.

U Minhenu, na primjer, postoje posteri u stanicama podzemne željeznice koji imaju za cilj da uzbude ljude zbog Evropskog prvenstva u rukometu 2024. godine.

No, njemački portal TZ.de kaže da je prilično žalosno što na posterima nisu prikazane zvijezde njemačke rukometne reprezentacije, već dva igrača koja nisu baš poznata rukometnim laicima. Ljubitelji rukometa svakako znaju da su igrači sa naslovnice postera Gisli Kristjanson iz osvajača Lige šampiona SC Magdeburga i golman Dejan Milosavljev iz Füchse Berlina. Drugi se ipak pitaju zašto tamo nisu zvijezde Njemačke...

Oglasi

Objašnjenje za to je jednostavno: plakati su prilagođeni pojedinom gradu i utakmicama grupne faze koje se tamo održavaju. Na reklamnom posteru Kelna (gdje Njemačka, između ostalih, igra svoje utakmic) francuska zvijezda Dika Mem može se vidjeti pored njemačkog pivota Johannesa Golle.

Njemački rukometaši žele da na Evropskom prvenstvu 2024. rekreiraju takozvanu zimsku bajku iz 2007. godine. Tada je selekcija Njemačke osvojila Svjetsko prvenstvo u svojoj zemlji i izazvala veliko oduševljenje stanovništva. Selektor Alfred Gislason već je imenovao svoj privremeni sastav, a konačna odluka će biti donesena prije Božića koja će se ekipa boriti za titulu.

Francuzi otvaraju EP, BiH svoje mečeve igra u Mannheimu

Evropsko prvenstvo u rukometu počet će 10. januara. Finale takmičenja će se održati 28. januara u Lanxess Areni u Kelnu. Igraće se i u pet drugih gradova, a do finala su ostale 64 utakmice. Prvu utakmicu odigrat će Francuska i Sjeverna Makedonija u Dusseldorfu.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Bosna i Hercegovina se nalazi u grupi E i za protivnike će imati Švedsku, Nizozemsku i Gruziju i, realno gledajući, imamo šansu da se plasiramo dalje, a tražit ćemo je u duelima sa Nizozemskom i Gruzijom, dok će Švedska biti ipak pretežak rival.

Prvu utakmicu igramo upravo sa Švedskom 11. januara u Mannheimu, potom protiv Nizozemske 13. januara, te Gruzije 15. januara. Svi mečevi odigraće se u spomenutom Mannheimu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi