Kapiten Njemačke na utakmicama ne nosi kapitensku traku, otkrio je i zašto
Johannes Golla od 2021. godine predstavlja Njemačku kao kapiten, ali bez kapitenske trake oko ruke

EHF mu to dopušta

Kapiten Njemačke na utakmicama ne nosi kapitensku traku, otkrio je i zašto

E. Škorić

Njemačka je nakon dvije pobjede na Svjetskom rukometnom prvenstvu već izborila drugi krug turnira. Nijemci su prvo razbili Katar, zatim u tijesnoj utakmici slavili nad Srbijom, a sutra rasterećeno igraju sa otpisanim Alžirom.

Na turniru u Poljskoj njemački rukometaši mogu da se pozabave isključivo sportskim temama, za razliku od recimo njemačkih nogometaša koji su se na Svjetskom prvenstvu u Kataru krajem prošle godine više borili s pitanjem treba li golman Manuel Neuer nositi kapitensku traku u duginim bojama.

Gotovo da nije bilo govora o mogućoj postavi, taktici, o protivniku, već se sve svodilo na manje važne stvari, što je na kraju Nijemce koštalo ranog ispadanja u grupnoj fazi.

Baš kao i u Rusiji četiri godine ranije, Njemačka je doživjela potpuni debakl. "Mislim da bismo se mi nogometaši trebali voditi isključivo nogometom, a ne da nam se pozornost skreće nekim drugim stvarima", kazao je defanzivac Niklas Sule u jednom intervjuu i na neki način "otkrio krivca" za neuspjeh Njemačke.

Na Svjetskom prvenstvu u rukometu, koje se održava u Poljskoj i Švedskoj, fokus je na sportu.

Njemačka se u utakmici prvog kola u Kattowitzu susrela s Katarom. Bila je to prva takmičarska utakmica njemačkog tima nakon Svjetskog prvenstva, ali tim Alfreda Gislasona bio je pošteđen političke rasprave.

Oglasi

Kapitenska traka? Dugine boje? Pa čak je i nema! Kapiten Njemačke Johannes Golla već godinama ne nosi kapitejnsku traku, a takvo što dopušta pravilo Međunarodne rukometne federacije.

25-godišnjak ne nosi traku iz praktičnih razloga. Golla igra tamo gdje su stvari posebno teške u rukometu, konstantno je u duelima, vuku ga i drže, otima se, pa bi kapitenska traka samo smetala. Golla bi cijelo vrijeme bio zauzet namještanjem kapitenske trake i time bi izgubio fokus na sama dešavanja na parketu.

Nenošenje kapitenske trake, pa makar i one s političkom porukom, ne znači da se Golla ne izjašnjava o političkim temama. Primjerice, prije posljednjeg Evropskog prvenstva kritikovao je politiku u zemlji sudomaćinu Mađarskoj.

"Kao kapiten, učinit ću sve da osiguram da svako može izraziti svoje mišljenje", rekao je Golla za FAZ, dodavši: "Ne mogu utjecati na ono što se događa u politici u Mađarskoj, ali ne mogu ni odobriti."

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Golla je u timu kapiten, svi ga tako i gledaju, ali tokom utakmica nema kapitenske strake oko njegove ruke.

Rukometaš Flensburga je član reprezentacije od 2019. godine, a kapiten je od 2021. godine, naslijedivši legendarnog Uwea Gensheimera.

Top Komentari

Brazuka
Zašto nemate izvještaje rukometa večeras?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi