Njemačka u najposjećenijoj rukometnoj utakmici u historiji razbila Švicarsku
Detalj sa otvaranja Evropskog prvenstva u rukometu (Foto: EPA)

Isuviše laka pobjeda favorita

Njemačka u najposjećenijoj rukometnoj utakmici u historiji razbila Švicarsku

Edmir Škorić

Na stadionu u Düsseldorfu odigrane su dvije uvodne utakmice, a ujedno i jedine na Evropskom prvenstvu u rukometu.

U prvoj utakmici turnira Francuska je pobijedila Sjevernu Makedoniju uvjerljivo, a potom je pred rekordnih 53.586 gledatelja domaća selekcija Njemačke razbila Švicarsku rezultatom 27:14.

Prethodni rekord trajao je deset godina, a postavljen je također u Njemačkoj, kada su se u sklopu Dana rukometa u Hessenu, na fudbalskom stadionu u Frankfurtu sastali Rhein Neckar Löwen i Hamburg pred 44.189 navijača.

Švicarska je večeras bila nemoćna (Foto: EPA)

"Ovo je početak iz snova za Evropsko prvenstvo. Početak sa svjetskim rekordom daje sve sastojke za ono što će, nadamo se, postati najveći Euro do sada. Cilj EHF-a je poboljšati Euro iz godine u godinu, a takvi naglasci mogu pomoći budućim organizatorima jer služe kao predložak za pokazivanje što je moguće u rukometu", kazao je Michael Wiederer, predsjednik Europske rukometne federacije.

Njemačka je bila veliki favorit i očekivano je ostvarila pobjedu. Švicarci su dobro i držali u uvodnim minutama, potom Njemačka odlazi na +3, a onda je prednost otišla i na +6. Na poluvremenu u jako neefikasnoj utakmici bilo je 13:8.

U nastavku meča Njemačka je dokrajčila nemoćnog rivala. Uspjela je doći do dvocifrene prednosti, a onda je bilo samo pitanje s kojom će razlikom slaviti pobjedu.

Oglasi

Na tribinama 53.586 gledatelja (Foto: EPA)

Švicarci, koji su nedavno uvjerljivo u pripremnoj utakmici pobijedili naš nacionalni tim, bili su toliko nemoćni da su za drugih pola sata dali samo šest golova. Knorr je bio najistaknutiji kod Njemačke sa šest golova, u timu Švicarske Rubin sa četiri gola. Wolf je imao 16 odbrana, Portner s druge strane 10 odbrana.

Evropsko prvenstvo večeras je svečano otvorio njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, a na njemu će nastupiti i reprezentacija BiH koja sutra igra protiv favorizovane Švedske.

Titulu brane rukometaši Švedske, koji su u na prošlom prvenstvu, u finalu odigranom u Budimpešti, savladali Španiju rezultatom 27:26. Te dvije reprezentacije i ove godine su favoriti, a dobre šanse daju se i reprezentacijama Francuske, Danske, te domaćina Njemačke.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Kao i prije dvije godine, Evropsko prvenstvo će se igrati u dvije grupne faze, nakon čega će uslijediti i eliminacijske borbe. U prvom i drugom dijelu plasirat će se po dvije najbolje ekipe iz svake grupe.

Finalisti će osigurati nastup na Svjetskom prvenstvu 2025, čiji će domaćini biti Hrvatska, Danska i Norveška, a prvak Evrope će se direktno kvalificirati za Olimpijske igre u Parizu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti