Od bh. trona do dna: Do sada smo išli na entuzijazam, ali ovo je samo držanje na infuziji
(Foto: Facebook/ŽRK Iskra) Trener Alan Pezo sa svojim rukometašicama

Da li je ovo konačni kraj ŽRK Iskra Bugojno?

Od bh. trona do dna: Do sada smo išli na entuzijazam, ali ovo je samo držanje na infuziji

Danas su stigle vijesti da je nekadašnji prvak BiH, ŽRK Iskra Bugojno, ugašen. Još jedan velikan bh. sporta je doživio tužnu sudbinu, ali izgleda da niko nema rješenje - nije ovo ni prvi, a nažalost, vjerovatno, ni zadnji slučaj.

Skoro sve igračice su odlučile danas uzeti ispisnice i napustiti Iskru, zbog nedostatka sredstava i uslova za rad, pa je klub praktički ugašen, samo desetak dana prije početka nove sezone.

SportSport.ba je kontaktirao trenera i čovjeka koji se godinama brinuo za skoro sve u klubu, Alana Pezu, a naše prvo pitanje je bilo: Postoji li bilo kakva mogućnost da Iskra ipak uđe u novu sezonu, da se klub spasi propasti?

"Da ipak počnemo sezonu? Vrlo teško. Sve igračice su nam otišle, to je jednostavno rezultat dugogodišnjeg nemara. Mi smo to pokušali održavati, pokušaćemo još nešto uraditi u ovih par dana, ali vrlo teško ćemo nešto uspjeti", izjavio je Pezo za SportSport.ba, pa dodao:

"Jednostavno, ništa se više ne može uraditi. Nema podrške..."

ŽRK Iskra je 2002. godine bio prvak Bosne i Hercegovine, a klub je u svojim zlatnim danima davao i nekoliko reprezentativki naše države.

Dobri plasmani Iskre su bili očekivani prije 15-ak godina, kako u prevenstvu, tako i u Kupu BiH, ali danas je očigledno u bugojanskom klubu situacija dostigla "tačku bez povratka".

Zlatna generacija ŽRK Iskra Bugojno

Kako je klub došao od vrha do samog dna?

"Mi smo to godinama sami držali na nekon nivou... Na entuzijazam - igračica, ljudi u klubu, trenera. Ali jednostavno više nije moglo, igračice su otišle i trenutni kadar koji imamo nije dovoljan da se igra prvenstvo", poručio je Alan Pezo, pa nastavio:

"Nema nikakve podrške. To već godinama traje u Bugojnu, sve se zna, nema potrebe da ja sada pričam o tome. Jedina svijetla tačka je muški rukomet..."

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (Ž):

Optimizma više nema ni među onima koji su godinama davali sve klubu i čini se da bi ovo zaista mogao biti konačni kraj ŽRK Iskra.

"Kažem teško da se može nešto učiniti. Jednostavno, ovo se dešava stoti put, ne znam dokad više ima smisla... Sve je to držanje na infuziji", završio je kratki razgovor za SportSport.ba Alan Pezo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti