"Sigurno idemo na Euro, ali praznih džepova, Novalića neka je sram, pljunuo je pa polizao"

Press konferencija rukometne reprezentacije BiH

"Sigurno idemo na Euro, ali praznih džepova, Novalića neka je sram, pljunuo je pa polizao"

Selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman, prvi čovjek Rukometnog saveza Marinko Umičević, vođa bh. delegacije na Euru Asim Šahman i kapiten bh. selekcije Mirsad Terzić obratili su se medijima na današnjoj press konferenciji u Hotelu Hills koja je organizovana povodom nastupa našeg tima na Euru. 

Prvi je na pressici govorio Umičević koji je bio veoma ljut na premijera Federacije Fadila Novalića.

"Na Euro idemo sigurno, a možda idemo praznih džepova. RS je platio sve i autobuse i opremu. Očekivali smo 100.000 KM od Novalića, neka ga je sram. Niko ga nije tjerao da obećava te pare. Pljunuo je pa polizao. Izmislio je neki dug od pet miliona KM. Ovaj Savez nije naslijedio prošli Savez, ne možemo biti sljedbenici njega. Nek je sram Novalića".

Ljut je i na Poresku upravu.

"Tužili smo Poresku upravu Federacije BiH, idemo na Sud. Mi smo uspjeli ipak da obezbijedimo put. Dva igrača vodimo više da budu kao rezervne opcije. Idemo se tamo potuči, ne bojimo se nikoga. Norvežani imaju pritisak, a mi nemamo".

"60 hiljada KM nam daje turistička agencija KS. Idemo tamo fino obučeni. Od nas je država BiH digla ruke. Podnijet ću krivične prijave i SIPA-u ćemo angažovati da ispita".

"Idemo na Euro da se potučemo i borimo. Neke stvari će se sigurno riješiti. Nama treba poreski broj i pustite nas da radimo".

"Jutros mi se digao tlak kada sam pročitao izjavu Novalića. BH Telecomu se zahvaljujem jer nam pomaže puno sa firmom Number One ćemo potpisati ugovor da igrači izgledaju kao manekeni. Ipak igramo sa Francuzima. Imamo Oazu koja nam pomaže i Klas i to je to. Od momaka niko ništa ne očekuje šta god da urade dobro je. Mi radimo bez računa, sve vam je jasno. Tužili smo Ministarstvo finansija BiH i nadamo se da ćemo to dobiti. Što se tiče Novalića to je pritisak na Sud, nepotreban gaf. Kako će se to riješiti pitanje je za organe. Ima policija, imaju istražni organi, neka oni rade svoj posao", poručio je Umičević.

Vođa bh. delegacije na Euru Asim Šahman kazao je sljedeće:

"Naš rukomet ide stazama oporavka. Svi nas osporavaju. Nas 12 iz Upravnog odbora zadnjih godinu i pol dana pokušava da obezbvijedi sve uslove. Nama se zadnjih 16 mjeseci prepisuje zadnjih 16 godina. Na svako putovanje smo ipšli i noćili noć više. Žene, juniore i kadate smo prijavili. Na zadnjem smo mjestu što se tiče omladinskih selekcija. U Bugojnu će biti EP B divizije. Nadam se da će momci uspjeti da odu u A diviziju. Što nema para nismo mi krivi. Idemo na Euro hvala Bogu, to je najbitnije. Još jednom ponavljam mnogo smo energije potrošili, a za sve smo mi krivi", kazao je on.

Novinarima se obratio i Šuman:

"Ja bih se okrenuo ljepšim temama. Okupili smo se sinoć, imali smo sastanak. Žao mi je momaka da slušaju ovo što su slušali, nisu to zaslužili. Savez je od 2016. u istim problemima. Nije bilo sluha do sada, nadam se da će se to promijeniti. Što se tiče Eura momci su uradili sve, treba im kapu skinuti, imaju motivaciju i želju. Žao mi je što neće svi moći da idu zbog povreda, 18 najboljih će ih ići. Imamo tu i mlađih momaka. Imamo veliku šansu da u junu uvežemo i odlazak na Svjetsko prvenstvo. Imamo i to Euro juniora u Bugojnu i šansu da rukomet dignemo na veći nivo".

"Mislim da BiH ima veliki kapacitet da bude učesnik svih evropskih i svjetskih prvenstava. Mislim da su momci to zaslužili. Imamo minimalne uslove, ali možemo. Želja i volja su lijek za sve probleme. Volio bih da u buduće pričamo samo o sportskim temama. Daćemo sve do sebe da državu predstavimo na dostoja način, nećemo trošiti riječi. Imamo dovoljno treninga i tri kontrolne utakmice. Imamo video analizu svih protivnika. Trebamo biti ponosni na uspjeh. Momci su zaslužili još veću pažnju ali žao mi je što imamo neke ljude koji neće da pomognu".

Utakmica protiv Saudijske Arabije?

"Za utamicu sa Arabijom sam se odlučio zbog igrača koji nisu nastupali. Radim ovdje sa 22 igrača, bit će teško odabrati 16 najboljih. Bit će i dvije zamjene. Sa selekcijom Premijer lige želim vidjeti koji su to igrači do 26 godina za ekipu. Nemamo ih po Evropi, moramo ih naći u BiH. Što se tiče utakmica sa Katarom i Hrvatskom, Katar igra evropski rukomet, poslužit će nam jako dobro. U odbrani je naša snaga i u kontri, polukontri. Želim igrati pet plus jedan odbranu, to su stvari na kojima ćemo mi raditi", dodaje Šuman.

Govorio je i kapiten Mirsad Terzić:

"Mi smo sretni sto smo odradili svoj posao na terenu. Nismo još kompletni. Ulazimo lagano u kondicioni dio da bi na EP-u bili spremni".

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

"Svega ovog ne bi bilo bez ovih igrača koji su pod svim uslovima uspjeli da dadnu svoj maksimum. Atmosfera je odlična, svaki put kad se okupimo. Evropsko prvenstvo je veliki uspjeh i zbog ovih problema i svega. Da smo imali uslove otišli bi na još neko takmičenje, mali smo ali vidjet ćemo"

"Moram reći da su Norveška i Francuska ekipe koje idu na medalju, ali imamo i mi kvalitet i igrače u velikim klubovima. Izaćemo na teren pred svakoga. Vidjet ćemo za koliko će to biti dovoljno. Iskustvo iz Katara nam može pomoći. Rezulta u Kataru nije bio onakav kakav je trebao biti. Pitanje je fizičke spreme da li ću igrati zadnji put tako da ćemo vidjeti. To je pitanje za selektora, sigurno da se možemo više motivisati protiv Francuza nego protiv manjih ekipa. Pripreme ćemo odraditi maksimalno i moramo bti na vrhunskom nivou".

Top Komentari

ragnarrsonn
Nije Novalic duzan da vam kroji rupe, da igrate dobro sami bi nadli sponzore, ugledajte se na Hrvate, velike tvrtke lete da im budu sponzori jer znaju da ce uvijek dogurat daleko, a da ne govorim o Dancima, Francuzima, Spancima, Njemcima.
4 18
BJB1
Sramota nama,sramota drzavi.zamislite kad se ovaj clanak prepise po evropi,stid i sram.Potrose milione na posrana auta i sofere al se nema 100 hiljada.idi ti Bakire na hadj i tvoji poltroni.al ponosni smo na ove igrace i ljude oko njih.rezultat je nebitan,samo se tamo pojavite i srce mi do neba.
17 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi