Nevjerovatan preokret Medvedeva za novo finale na Australian Openu
Daniil Medvedev visio je na konopcima, a onda velikim preokretom stigao do finala (Foto: EPA)

Rus je gubio 2:0...

Nevjerovatan preokret Medvedeva za novo finale na Australian Openu

E. Škorić

Ruski teniser Daniil Medvedev igraće u finalu ovogodišnjeg Australian Opena protiv Jannika Sinnera nako što je danas pobijedio Alexandera Zvereva sa 5:7, 3:7, 7:6, 7:6, 6:3 u drugom polufinalu prvog Gran Slama sezone.

Zverev, bivši olimpijski pobjednik, bio je sjajan na početku meča i tako blizu velikog finala, ali je Rus uspio da se vrati iz mrtvih i da nakon velikog preokreta osigura finale Grand Slam turnira i borbu za trofej.

Nijemac je s nulom brejknuo Medvedeva već u trećem gemu prvog seta i poveo sa 2:1, odservirao za 3:1, a onda opet isuviše lako došao do brejka. Već u narednom gemu Rus uzvraća istom mjerom, smanjuje na 4:2, potom na 4:3...

Zverev je u 10. gemu servirao za osvajanje seta, a onda neočekivano Rus dolazi do novog brejka i do izjednačenja (5:5), da bi ponovo izgubio na svoj servis, zbog čega je Nijemcu prvi set pripao sa 7:5.

Zverev je imao brejk šansu na početku drugog seta, ali Medvedev se izvukao, U petom gemu čak četiri brejk prilike za Nijemca, koji četvrtu koristi i dolazi do 3:2. Bio je siguran na svojim servisima, a u devetom gemu je novim brejkom došao do velikih 2:0.

Oglasi

Medvedev je shvatio da je vrag odnio šalu. Imao je u trećem gemu kod 1:1 dvije brejk-šanse, možda trenutak da prelomi i set i meč, ali Zverev se spasio. Imao je Medvedev još jednu priliku za brejk u 9. gemu, ali je Zverev uspio da dobije taj gem i da povede sa 5:4.

Našao se u još komfornijoj situaciji kada je u 11. gemu odservirao mirno za 6:5, pa je Medevedvu ostalo da se svim silama bori za taj-brejk i ostanak u meč. Koliko god bio mentalno jak, naravno da da se treći igrač svijeta našao u pomalo nezavidnoj situaciji.

Bez izgubjenog poena Rus uzima svoj gem i prvi put smo danas u ovom duelu gledali taj-brejk. Medvedev pravi mini-brejk na startu, ali već na servisu dolazi u probleme i dopušta Nijemcu da mu izađe na mrežu i dođe do poena za izjednačenje.

Nakon toga, izuzetnim volejom Rus završava dugu razmjenu i dolazi do 2:1. Zverev zatim pravu grešku na mreži i Medvedev dolazi do 3:1. Uspio je Nijemac opet da se vrati, veže dva poena i stigne do 3:3. Nastavljena je velika borba u TB-u, a Medvedev pravi novi mini-brejk za 5:4 i dobio je šansu da sa dva poena na svom servisu riješi pitanje pobjednika u ovoj dionici igre. Uspio je u tome, pa je produžio finale.

Velika borba u četvrtom setu, ponovo se igrao taj-brejk. Zverev je stigao do mini-brejka i vodstva 5:4 i to nakon duple greške Rusa na servisu, ali Zverev ne koristi tako dobru šansu da možda zatvori meč. Potom je na servis Zvereva Medvedev spektakularno uzvratio i došao do set lopte. Nakon toga, as za 7:6 i za potpuni povratak u meč.

U setu odluke Medvedev pravi brejk koji mu je bio dovoljan da danas izađe kao pobjednik. No, ni sam se nije nadao da će na ovako težak način doći do duela sa Sinnerom. Ruski teniser želi drugu GS titulu nakon US Opena 2021. godine, a biće mu to treće finale Australian Open. Prethodna dva je 2021. i 2022. godine gubio od Novaka Đokovića i Rafael Nadala.

Što se tiče Nijemca, bilo mu je ovo drugo polufinale na Australian Openu, a do sada je u finalu Grand Slama igrao jedino 2020. godine na US Openu, kada ga je pobijedio Dominic Thiem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi