Đoković tek sada saznao za novo pravilo Australian Opena, teniseri i teniserke su bijesni

Mnogima to nije ni saopšteno

Đoković tek sada saznao za novo pravilo Australian Opena, teniseri i teniserke su bijesni

E. Škorić

Brojni svjetski teniseri i teniserke nisu znali za novo pravilo Australian Opena koje je na snagu stupilo na ovogodišnjem izdanju.

"Nisam znao ništa o novoj politici ili novom pravilu organizacije", rekao je Novak Đoković upitan o tome na službenoj konferenciji za novinare.

Neobično je da deseterostruki osvajač australskog Grand Slama nije znao za ozbiljnu promjenu, ali nije jedini. Što je najgore, promjena može značajno da utiče na razvoj mečeva, kao i na ishode istih.

"Ja osobno nisam bio svjestan, rekao mi je trener neposredno prije prve utakmice", rekao je Grigor Dimitrov.

Dodao je kako bi "bilo bolje da se to prvo obajvi igračima, a možda bi bilo bolje i da nam dopuste da odlučujemo o takvim stvarima".

Oglasi

Svjetska broj 1, Poljakinja Iga Swiatek, elaborirala je nedostatak informacija. Saznala je samo zato što ju je psiholog, koji uvijek putuje s njom, upozorio u pripremama za debi na turniru.

Promjena je u tome što navijači mogu ulaziti i izlaziti s tribina ne samo kada igrači mijenjaju strane terena, već i u pazi između gemova. "Testirali smo ga s gornjim dijelom stadiona, a sada smo ga primijenili na niže razine na tribinama", rekao je Craig Tiley, izvršni direktor događaja.

"Znamo da će to omesti neke igrače, ali želimo da navijači mogu brže doći do svojih mjesta, što je dobro i za tenisere da su tribine uvijek pune", rekao je Tiley.

Bjeloruskinja Victoria Azarenka pak smatra da "i dalje uvode pravila koja nemaju smisla. Oni žele skratiti pauze, ali onda moramo čekati da gledatelji sjednu".

Oglasi

Potvrdio je to i Novak Đoković koji se u prvom susretu s ovakvom situacijom požalio sudiji na stolici: "Izgubili smo 30, 40, 50 sekundi", rekao je jer nije bilo načina da publika zauzme svoja mjesta.

"Ponekad postane dosadno jer moraš čekati da svi sjednu. Razumijem razlog, poboljšati iskustvo navijača. Svi želimo da se dobro zabave. Ali ovo ti malo odvlači pažnju, možda jer ja "Nisam navikao na to nakon duge karijere. Razumijem to iz perspektive turnira i navijača, ali ne znam je li to najbolja opcija. Nekako sam rastrgan između jedne stvari i drugi", priznao je Đoković.

"Neka pauza u promjeni strana bude duža. Otprilike minutu i pol. Tako svi imaju dovoljno vremena da sjednu, a i televizija može emitirati još tridesetak sekundi reklama. To je više novca", smatra Daniil Medvedev.

S druge strane, vrlo je drugačije igrati na glavnom stadionu nego na otvorenom terenu, gdje je buka dio opće slike: kretanje ljudi, povici s drugih tribina i, kao u slučaju terena br. 6 u Melbourneu, bar odmah pokraj. Ponekad čak i restorani u podnožju padine, čuje se zveckanje tanjura i pribora za jelo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti