Vjerujete li u bajke? Nestvarna utrka za historiju, cijeli svijet se uhvatio za glavu!

Sportsko čudo kao lekcija

Vjerujete li u bajke? Nestvarna utrka za historiju, cijeli svijet se uhvatio za glavu!

H. Zilić

Svijet sporta ponudio je neke trenutke koji zauvijek obilježili takmičenja, o nekim situacijama i snimali su se filmovi, pisale knjige, a prije 22 godine dogodio jedan od najinteresantnijih trenutaka u historiji Olimpijskih igara.

Tačnije, na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu 2002. godine u disciplini brzo klizanje vidjeli smo čudo, ali i utrku koja može biti lekcija mnogim sportistima, da samo vjeruju u sebe jer nikad ne znate kakav dan je spreman za vas.

U finalu utrke na 1000 metara desilo se nešto što je i danas teško opisati, ali ostavilo je veliki pečat u historiji Olimpijskih igara.

Australski predstavnik Steven Bradbury bio je daleko od favorita za medalju u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. godine.

Prvo je iznenadio sve ulaskom u finale jer je bio na zalasku karijere i Salt Lake City je bio među posljednjim stanicma njegove duge, ali ne bogate karijere.

Oglasi

A, onda, čudo, bajka, ludilo i kao da je bilo zapisano negdje da ovaj anonimus iz daleke Australije ima nešto da kaže sportskom svijetu.

Pred posljednji krug bio je ubjedljivo zadnji u finalnoj utrci u konkurenciji takmičara iz Kine, Kanade, Južne Koreje zemalja koje su svjetske sile u klizanju i koje uvijek odnesu skoro sve medalje na Olimpijskim igrama.

U zadnjem zavoju finalne utrke, Kinezi se sudaraju, podapinju predstavnika Kanade, Južne Koreje, a to sve koristi Bradbury, koji laganim klizanjem prolazi prvi kroz cilj i režira najveću senzaciju koju su vidjeli zimski sportovi.

Prva zlato za veliku Australiju

Ne samo da je na nevjerovatan način postavio olimpijski prvak u brzom klizanju, Bradbury je postao prvi osvajač zlatne medalje na ZOI-ju rođen na južnoj hemisferi.

Dakle, to je bila prva zlatna medalja za Australiju na Zimskim olipmijskim igrama u historiji.

Oglasi

Nakon ovog rezultata zimski sportovi u Australiji posebno ekstremni i ledeni postaju sve popularniji.

Tako predstavnike Australije danas gledamo u snowboardu, brzom klizanju, ski freestyleu, gdje postaju sve ozbiljniji protivnici u svjetskom samom vrhu.

Nakon legendarne utrke u Salt Lake Cityu, Bradbury je dobio i svoju poštansku markicu u Australiji, a tamošnji mediji su mu posvetili sve moguće naslovnice,.

Na kraju je i jedna televizija u Australiji snimila dokumentarac o čudu koje je režirano prije 22 godine.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Ovo je super daje draz sportu da se nikad ne zna pa makar i najslabiji opet uze zlato
0 0
bk123
Tko je sretan ni u klozetu nije gladan
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi