Kraj za Meeka, Neuville preuzeo vodstvo na Korzici
Foto: EPA

Utrka Che Guevara Energy Drink na Korzici

Kraj za Meeka, Neuville preuzeo vodstvo na Korzici

D. Rakanović
Teme:

Thierry Neuville preuzeo je vodstvo u Che Guevarea Energy Drink trci na Korzici, nakon dramatične druge etape u subotu. 

Belgijski vozač startovaće nedjeljnu finalnu etapu sa 38.9 sekundi prednosti nad Sebastienom Ogierom nakon što je Kris Meek odustao iz utrke zbog problema sa motorom. 

Neuville se nada da se istorija neće ponoviti sutra. Naime, on je slupao svoj Hyundai i20 Coupe kada je vodio u prve dvije runde FIA Svjetskog rally prvenstva u Monte Carlu i Švedskoj. 

On je pobijedio na tri od četiri testova brzine na asfaltu u planinama na sjeveru Korzike, prestigavši i Meeka i Ogiera.

Meek je nakon prvog dana imao prednost od 16 sekundi, međutim morao je da odustane zbog problema sa motorom, dok se Ogier borio pronaći pravi ritam i osjećaj, što je iskoristio Neuville i prešao u vodstvu sa 10-ak sekundi prednosti. 

Osvježeni Ogier povratio je mnogo toga na otvaranju popodnevnih testova nakon što je napravio promjene na set-upovima njegovog auta, koji su doveli do promjene kako se automobil ponaša na stazi, ali je i dalje imao problema sa hidraulikom na vozilu. 

"Danas smo bili u stanju postaviti dobra vreme, bili smo veoma jaki. Vozio sam jako u završnoj fazi pokušavši da povećam vodstvo još malo, a onda je Ogier imao problema. Sutra će ipak biti teško", rekao je Neuville. 

Ogier je imao velike probleme sa svojom Ford Fiestom.

"Na kraju SS7 izgubili smo hidraulički pritisak pa sam znao da problem počinje. Cilj je bio završiti dan i vratiti se nazad na servis. Nismo imali mjenjača ni diferencijale, tako da je bilo kao pravo auto na zadnji pogon", rekao je Ogier.

Dani Sordo probio se na treće mjesto u svom Hyndaiju, sa zaostatkom od skoro cijele minute. 

Španac je ostao frustrian, uvjeren u svoju vožnju, ali razočaran svojim vremenima. On je bio 11,7 sekundi ispred Jari-matti Latvale, čiji se tempo popravio kada je promijenio set-up na transmisiji na svom Toyota Yarisu. 

Završna faza vozi se u nedjelju sa samo dvije etape prije cilja u Porto-Vecchiu. Etapa se otvara sa najdužim testom vikenda, maratonom od 53,78 kilometara, prije Power Stafe završnice, sa bosnu bodovima za pet najbržih vozača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi