"BiH definitivno može do Brazila"
Jonathan Wilson je britanski sportski novinar, koji piše za mnoge medije, uključujući tu i Guardian, The Independent, Financial Times, Sports Illustrated, World Soccer, FourFourTwo, Daily Telegraph... Osnivač je i urednik The Blizzarda.

Ugledni britanski novinar Jonathan Wilson za SportSport.ba

"BiH definitivno može do Brazila"

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ima sjajne šanse da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, a Miralem Pjanić je igrač vrhunske klase, smatra jedan od najcijenjenijih evropskih sportskih novinara, Britanac Jonathan Wilson u svom komentaru datom ekskluzivno za SportSport.ba.

Wilson se u utorak navečer smrzavao na Bilinom polju, zajedno sa potpisnikom ovih redova, ali ga je očarala atmosfera na stadionu, te igra Zmajeva na terenu, pogotovo Miralem Pjanić.

Ugledni britanski novinar prevalio je prilično dug put, kako bi prisustovao utakmici u Zenici, ali nije požalio.

"Da budem iskren, vikendi kada se igraju utakmice reprezentacija znaju biti prilično dosadni u Engleskoj ukoliko sjedite i gledate TV. Zato sam isplanirao da pogledam dvije utakmice. Želio sam gledati susret između Srbije i Belgije u petak, jer se radi o dvije interesantne ekipe u razvoju (prije nego što je Srbija uništila samu sebe) i onda potom meč između Bosne i Hercegovine i Litvanije, koji je bio relativno blizu. Osim toga, to je značilo da provedem još nekoliko dana u Mostaru (gdje nisam nikad bio) i Sarajevu (koje zaista volim). Mislim da BiH, nakon poraza u dva baraža, ima iskreno dobru šansu da se kvalifikuje na Svjetsko prvenstvo".

Bosna i Hercegovina je sa 3:0 savladala Litvaniju u utorak u Zenici, te se učvrstila na prvom mjestu u grupi. Ipak, utakmica protiv Litvanaca bila je pomalo čudna.

"Da, malo čudna. U 25 minuta na otvaranju utakmice Bosna nije napravila ama baš ništa i u odbrani je izgledala prilično nesigurno, pogotovo kada su Litvanci visokim loptama tražili svoje napadače".

"I, onda, odjednom - bang! Pjanić je počeo igrati i bilo je 3:0 već do poluvremena. Budući da je utakmnica već bila riješena, oba tima su drugo poluvrijeme odigrali po inerciji. BiH je bila znatno bolja ekipa na terenu, ali moram reći da nastup i nije bio potpuno uvjerljiv".

"Sviđa mi se miks napadačkih atributa koje posjeduje reprezentacija BiH. Oni mogu kratkim pasovima proturiti loptu kroz sredinu terena, ali isto tako imaju opciju da krosevima nađu Džeku, tako da je protivničkoj odbrani jako teško znati koliko visoko postaviti odbranu. Da li je bolje krenuti naprijed i smanjiti prostor čime se rizikuje da se kratkim dodavanjima lopta proturi iza odbrambene linije, ili da se povučete nazad čime opet rizikujete da vam Džeko napravi probleme iz dugih lopti".

"Međutim, ja bih se brinuo oko toga da li Zvjezdan Misimović zaista može igrati u formaciji 4-4-2 jer prečesto ostavi Adnana Zahirovića samog na sredini terena. Iz tog razloga možda bi bilo bolje igrati u formaciji 4-2-3-1, što bi vjerovatno Vedada Ibiševića preselilo na klupu. Teško je naći odgovarajući balans".

Kao jedan od vodećih britanskih sportskih novinara, zanimalo nas je Wilsonovo viđenje igre Miralema Pjanića, tim prije jer je ovog ljeta Roma odbila ponudu od 26 miliona eura, koliko je za Malog princa ponudio engleski Tottenham.

"20 minuta prije kraja prvog poluvremena on je bio superioran: Sjajna tehnika, dodavanje, vizija igre... sve ono što želite vidjeti od jednog igrača koji igra na poziciji ofanzivnog veznog. Međutim, postoji zabrinutost kada je on pitanju jer se on čini kao igrač kojem je potrebno puno samopouzdanje da bi igrao, ali kada mu krene, on je igrač najviše klase".

Nakon četiri odigrana kola u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo, Bosna i Hercegovina je plasirana na prvom mjestu u grupi. Slažete li se da BiH ima velike šanse da se plasira na SP?

"Definitivno. Utakmica protiv Grčke će biti od krucijalnog značaja. Ukoliko Bosna tu pobijedi, onda bi čak mogla sebi priuštiti i poraz od Slovačke", zaključio je Wilson u svojoj analizi za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.