Jagodić: Marić je odabrao svoj put, želim mu mnogo sreće

Asim Zec pozvan umjesto Mirka Marića

Jagodić: Marić je odabrao svoj put, želim mu mnogo sreće

Adnan Beganović

U četvrtak 22. maja u Gradačcu će prijateljski susret odigrati A selekcija naše zemlje i mlada reprezentacija.

Selektor našeg mladog nacionalnog tima, Vlado Jagodić, za ovu akciju pozvao je igrače iz Premijer lige, a na njegovom spisku našao se i Mirko Marić, koji je prije par mjeseci izjavio da će u budućnosti nastupati za hrvatsku selekciju.

"Mariću sam poziv uputio jer nije ni Savez, a ni mene obavijestio o svojoj odluci. Mi se trebamo boriti za svakog igrača, ali u isto vrijeme ne trebamo nikog ni moliti. Od njegove izjave u medijima nismo bili u kontaktu, pa sam ga sinoć nazvao. Popričali smo, pitao sam ga da li je to njegova konačna odluka. Rekao mi je da jeste. Mislim da je napravio grešku, bio je kapiten naše juniorske selekcije i računali smo na njega, no tako je kako je. Mogu razumjeti njegovu odluku, ali ponovit ću, smatram da je pogriješio", za SportSport.ba je izjavio selektor mlade reprezentacije Vlado Jagodić.

"Jutros sam odmah reagovao i umjesto Marića sam pozvao Asima Zeca iz Olimpica, koji je svojim igrama skrenuo pažnju na sebe. Bio je na mom širem spisku, igrao je za juniorsku selekciju, te je u Olimpicu pokazao kvalitet i normalno je da dobije priliku i u mladoj reprezentaciji", dodao je Jagodić.

Selektor mlade reprezentacije pomalo je razočaran i odnosom premijerligaških klubova prema svojim mladim igračima.

"Iskreno, pomalo samo razočaran odnosom klubova prema svojim mladim igračima. Imamo dosta primjera gdje se jasno vidi da klubovi ne forsiraju mlade igrače. Pratim Premijer ligu i znam šta govorim. Bio sam na zimskim pripremama u Rovinju gdje su se pripremali Željezničar, Borac, Čelik i Široki i jasno sam rekao klubovima zbog kojih igrača sam tu. Kivan sam na Čelik, moj bivši klub, koji nije dovoljno pružao prilike Gojkoviću i Burekoviću na koje ozbiljno računam. Mislim da je i Bajić trebao dobijati više prilika u Željezničaru, istina imao je problema i s povredom, ali to je sjajan igrač koji se na Mediteranskim igrama pokazao u fenomenalnom izdanju. Ima kod nas još dobrih mladih igrača, koji sigurno trebaju dobijati više prilika u svojim klubovima", govori Jagodić.

Očekivanja pred susret sa A selekcijom?

"U službi smo A tima, u stalnom sam kontaktu sa Sušićem i siguran sam da ćemo biti dobar sparing partner Zmajevima. Pozvao sam samo igrače iz Premijer lige, ima i dosta mlađih jer ne želim robovati godištem. Imamo problem što naša takozvana parna godišta ne igraju takmičarske utakmice, pa želim to nadoknaditi u ovim prijateljskim susretima", govori selektor, te se osvrće na kvalifikacione utakmice sa Austrijom i Mađarskom.

"Rezultatski smo podbacili, ali još nije sve izgubljeno. Možda se na kraju i domognemo drugog mjesta, tako da ćemo s Mađarskom i Austrijom igrati s najboljim igračima s kojim raspolažemo. Neki su nakon duela sa Španijom zatvorili svoja reprezentativna vrata, a u ovim susretima ću pokušati i planski podmladiti selekciju za naredni ciklus kvalifikacija. Nije bitno da li ću ja biti na selektorskoj poziciji, no želim da polako selektiramo reprezentaciju za naredne kvalifikacije s tim što nam rezultat ne smije i neće biti u drugom planu. Prije ovih susreta imamo provjeru s Poljskom i to će biti prava generalka jer je Poljska trenutno jedna od boljih evropskih selekcija." 

Slučaj Prcić i omladinske selekcije u službi A tima?

"Ne bih se mnogo osvrtao na slučaj Prcić i sada ponovo otvarao tu temu. Sanjin je sjajan mladi igrač i smatram da nije odabrao pravi put. On nije imao problem sa selektorom, nego sa selektorima, no radi se o mladom čovjeku, tako da ne treba sve uzimati zdravo za gotovo. Pozivao sam ga kad je igrao za B tim Sochauxa jer sam vjerovao u njega. U Sochauxu imamo još jednom mladog igrača, Ismara Tandira, koji je veliki kapacitet. Uglavnom, pratim sa svojim saradnicima sve naše igrače i ne trebamo se brinuti za budućnost."

"Rekao sam vam, sa Sušićem imam sjajan odnos i pet igrača iz mlade reprezentacije je veoma blizu A selekcije, a među njima je bio i Prcić. Imali smo i malo nesreće, recimo Kvesić i Zolotić su imali teške povrede, a da istih nije bilo, možda bismo ih gledali na pripremama za Mundijal. Tu je i Mešanović, koji sjajno igra za Čelik. Ima dosta dobrih mladih igrača, samo ih moramo znati istrpjeti, kako u mladim selekcijama, tako i u klubovima. Omladinske selekcije trebaju biti u službi A tima s tim što se svakako mora gledati na rezultat", riječi su selektora mlade reprezentacije.

Očekivanja pred Mundijal?

"Velika je stvar što smo se plasirali na Mundijal, no ne smijemo se s tim zadovoljiti. Imamo dobru grupu i možemo proći dalje. Argentina je veliki favorit, no i mi imamo igrače koji igraju u velikim klubovima, tako da sam optimističan. Vjerujem selektoru i njegovim saradnicima, te našim reprezentativcima i očekujem lijepe vijesti iz Brazila", zaključio je Sušić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.