"Podržavamo promjene Statuta FSBiH"

Saopštenje UO FK Sarajevo

"Podržavamo promjene Statuta FSBiH"

A. Beganović

Na adresu našeg portala stiglo je saopštenje UO FK Sarajevo u kojem se navodi da sarajevski premijerligaš podržava promjene Statuta FSBiH. Saopštenje vam prenosimo u cijelosti.

"U vezi situacije oko usvajanja i usklađivanja novog Statuta FSBiH sa zahtjevima UEFA-e, FK Sarajevo snažno podržava predložene promjene Statuta FSBiH koje predstavljaju najbolju demokratsku i pravnu praksu uređeivanja odnosa u upravljanju organizacijama, kompanijama i institucijama na načelima evropskog prava koja su kroz druge propise već korporirana u pravni sistem BiH.

Ukoliko dođe do suspenzije FSBiH i svih njegovih aktivnosti, isključenja svih reprezentativnih selekcija i klubova koji izbore pravo učestvovanja u UEFA i FIFA takmičenjima, nastaje nepopravljiva moralna, etička i materijalna šteta koja će se katastrofalno odraziti po status fudbala kao sporta u BiH.

FK Sarajevo, nadamo se i svi kloubovi, nastoje, bez političkih implikacija, ostvariti što bolji takmičarski rezultat u cilju afirmacije sporta, mladosti, grada, kluba i države BiH. Na tom putu, UEFA daje nemjerljive poticaje koji jačaju materijalnu bazu klubova i niko odgovoran nema pravo urušavati pravni i materijalni status klubova, odnosno takav treba biti spreman snositi sve konsekvence takve pravne neodgovornosti.

FK Sarajevo apelira na UEFA-u da ovom problemu pristupi analitički te da, u slučaju stupanja na snagu odluke o suspenziji, koristeći diskreciona prava, ocijeni ko je suštinski krivac, te poduzme mjere sankcije za stvarne krivce, a nikako za one koji jasno podržavaju predložene izmjene Statuta i novi način organizovanja i rada FSBiH u skladu sa pravnim načelima koja su prihvaćena od svih nacionalnih saveza članica evropska fudbalske porodice UEFA-e, kao i FIFA-e. Prema načelima univerzalne pravde i pravičnosti, ovo znači da bi UEFA trebala pronaći način da reprezentacija i klubovi koji nisu ničim doprinijeli krizi i eventualnoj suspenziji nastave sportsko takmičenje na međunarodnoj sceni dok sankcije treba da snose pojedinci, institucije i organi koji su stvarni krivci.

FK Sarajevo pledira na organe i delegate koji dolaze iz svih Saveza da 29. marta glasaju za predložene izmjene i reviziju Statuta, čime bi se izvršilo usklađivanje sa pravilima UEFA-e i omogučilo takmičenje reprezentacija i klubova iz BiH u sportskim takmičenjima u organizaciji UEFA-e i FIFA-e.

FK Sarajevo posebno upućuje Mensuda Bašića, člana UO FK Sarajevo, da poštuje politiku kluba, te da kao član IO FSBiH i delegat, glasa za izmjenu Statuta u skladu sa prijedlozima UEFA-e koji su u skladu sa interesima fudbala u BiH i interesima FK Sarajevo", navodi se u saopštenju.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.