Igrajte košarku i uživajte

Mladi košarkaši protiv Australije u osmini finala

Igrajte košarku i uživajte

Edmir Škorić

Mlada košarkaška reprezentacija BiH (U17) izborila je plasma u osminu finala Svjetskog prvenstva koje se igra u Španiji.  

Protivnik naših košarkaša u osmini finala je selekcija Australije, koja je godinama u vrhu svjetske košarke, kada su u pitanju omladinske selekcije.

Da smo evropski prvaci - jesmo, zato imamo pravo da se nadamo novim čudima, novim uspjesima, ali treba da budemo jako oprezni uoči današnjeg meča, koji se igra od 18:15 sati.

Zašto? Zato što je naš rival selekcija koja je na posljednja dva svjetska šampionata u uzrastu do 17 godina igrala u finalu. Oba puta je, istina, poražena, ali trebalo je doći do finala. A i nije neočekivano to što su oba puta izgubili, budući da im je rival u oba navrata bila strašna selekcija Sjedinjenih Američkih Država.

"Klokani" su igrali dva finala od ukupno tri koliko ih je bilo (SP za kadete igra se od 2010. godine). U posljednjem finalu, prije dvije godine, poraženi su 'samo' sa sedam razlike (99:92), a Amerikanci su prethodna finala daleko lakše rješavali u svoju korist.

No, definitivno Australija ove godine nema generciju iz prethodnih i tu vidimo šansu. Džanan Musa, Sani Čampara, Emir Čerkezović, Lazar Mutić i drugovi imaju kvalitet da danas prođu dalje, ali u košarci je, kao u svakom sportu, sve moguće i stoga treba 40 minuta biti hladne glave, fokusiran na svaki djelić parketa.

Josip Pandža će zasigurno znati kako da "naoštri" naše mlade košarkaške nade, da ih idealno pripremi za Australiju i da nas još jednom obraduje. Opet će, jasno, Musa voditi glavnu riječ i on je taj od kojeg se najviše očekuje, no ako izostane prava podrška svih ostalih, nemamo velike šanse.

Statistički gledano, tu smo negdje. Australija je na 47.8 posto šuta za dva, mi na 49 posto. Što se tiče trojki, Australija je nešto efikasnija sa 37.3 posto, dok naši Zmajevi imaju učinak od 31 posto. 

U slobodnim bacanjima imamo procenat od 64.1 posto, Australija 57. Ono što je zanimljivo, ofanzivni skokovi su na čak 21 u prosjeku u našoj selekciji, dok je Australija na 11.3 skoka naprijed.

I ostali statistički parametri dosta su slični - izgubljene, osvojene lopte, blokade, asistencije, defanzivni skokovi, brzi poeni, poeni iz protivničkih grešaka... 

Dakle, prema raznim parametrima, čeka nas dosta neizvjestan meč, dvije izuzetno kvalitetne ekipe.

Fullarton je sa 17.3 poena po meču u prosjeku najefikasniji igrač Australije, Froling prednjači u skokovima (8.7 po meču), Zunić ima 2.7 asistencija po meču, a najbolji kradljivac lopti je Elkaz sa 1.7 ukradenih lopti u prosjeku.

Kod nas, po poenima je jasno Musa vodeći (29 po meču u prosjeku), a ostale statistike je 'ukrao' Čerkezović, koji briljira sa 10.7 skokova, 4.3 asistencije u prosjeku, a uz to u prosjeku ima po jednu ukradenu loptu i blokadu.

No, statistike su najmanje važne sada. Zaboravimo utakmice iz grupne faze i sada počinje 'ozbiljna košarka'. Kako je selektor Pandža jednom prilikom prije Svjetskog prvenstva rekao - neka djeca igraju, neka se zabavljaju. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi