Nurkić i Cedevita nisu uspjeli: Cibona na tronu ABA lige

Cibona savladala Cedevitu

Nurkić i Cedevita nisu uspjeli: Cibona na tronu ABA lige

M. Šljivak

Košarkaši zagrebačke Cibone savladali su večeras u Beogradu u finalu ABA lige gradskog rivala Cedevitu rezultatom 72:59.

Cedevita je dobro ušla u meč. Poveli su 8:4, ali su potom dopustili Ciboni da napravi seriju od 8:0, te su Cibosi preuzeli vodstvo u utakmici, 14:8. Izuzetno su loše oba tima koristila napade, procenat šuta je bio katastrofalan, a Cibona je nakon prve dionice imala četiri poena prednosti, 18:14.

Cibona je vodila i tijekom kompletne druge četvrtine. Iako je Cedevita uspjela u nekoliko navrata ugroziti vodstvo protivničkog tima, očajan šut s vanjskih pozicija ih je koštao mnogo. Cibona nije dopuštala ni lake poene velikom rivalu, pa je tim Slavena Rimca na odmor otišao sa osam poena prednosti, 34:26, iako je razlika mogla biti i većea.

Bh. centar Jusuf Nurkić je održavao Cedevitu u životu. Svojim učinkom na terenu je davao šansu da se njegov tim vrati u igru, ali je podrška saigrača ponovo izostala. Kvalitetnom odbranom Cibona je podigla prednost, a u posljednju četvrtinu je Cibona ušla s 11 poena prednosti 50:39.

Početkom posljednjeg perioda Cibona je otišla i na 16 poena prednosti. Ipak, s dvije trojke Sutona Cedevita se vratila u igru, pa se u posljednjih šest minuta utakmice ušlo s 10 poena prednosti u korist Cibone, 57:47.

Međutim, ponovo je Cibona podigla prednost s dvije trojke, Cedevita nije mogla pogoditi ništa, pa je na kraju Cibona slavila pobjedu, te je na iznenađenje svih osvojila titulu ABA lige. 

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Cibona i Cedevita će naredne sezone biti učesnici Eurolige...

Jusuf Nurkić je ubacio devet poena, te je imao sedam skokova u ovom susretu, a najefikasniji igrač kod Cedevite bio je Tomislav Zubčić s 13 poena. Dario Šarić je predvodio Cibonu s 23 poena i 11 skokova u ovom susretu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti