Pozitivna slika reprezentacije BiH pred važne utakmice

Pripremni mečevi zadovoljili, slijede prekvalifikacije

Pozitivna slika reprezentacije BiH pred važne utakmice

D. Rakanović

Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine uspješno je okončala priprema za pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Izabranici Duška Vujoševića porazili su Austriju sa 70:52, čime je Dule na klupi BiH okončao ciklus sa omjerom od 5:1. 

Kako je to mnogo puta Dule rekao ova ekipa ima svoje limite ali i prostora za napredak, te da ova ekipa zaslužuje podršku javnosti.

Definitivno je i to da su mnogi ljubitelji košarke ovi momci pozitivno iznenadili, svojom željom, požrtvovanošću i borbom do samog kraja. Međutim, pred ove najvažnije utakmice ne smijemo stvarati euforije, nego ove momke podržati do samog kraja, bez obzira na konačni ishod pretkvalifikacija.  

Odličan omjer u pripremnim utakmicama ne treba da stvori bilo kakvu iluziju, svi reprezentativci su mladi, relativno bez nekog velikog iskustva koji će sigurno biti drugačije opterećen u zvaničnim utakmicama.

Prvu utakmicu pretkvalifikacija naši reprezentativci igraju u Švedskoj u Norrkopingu, a utakmica je na rasporedu 2. augusta od 18 sati.

Švedska je u ovoj utakmici favorit, prvenstveno zbog većeg iskustva. Prošle godine smo se sastali sa njima u kvalifikacijama i oba puta smo dobili, ali smo imali velikih problema, uz to još naš sastav je izgledao potpuno drugačije nego sada. Ipak, to ne znači da će naši momci u Švedsku otići sa bijelom zastavom. 

Sigurno je da će Duletovi puleni dati svoj maksimum i uz malo sreće slaviti u Švedskoj.

Nakon Švedske naši reprezentativci će se vratiti u BiH gdje ih očekuju čak tri utakmice zaredom, prva je na programu 5. augusta protiv Slovačke u dvorani Mirza Delibašić, potom slijedi duel protiv Armenije 9. augusta u Sarajevo, a posljednju domaću utakmicu igramo u Zenici protiv Švedske 12. augusta. U preostalim mečevima gostujemo u Slovačkoj 16. augusta, a tri dana poslije igramo posljednju utakmicu pretkvalifikacija u Armeniji. Reprezentacije koje završe na prve dvije pozicije plasiraće se u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Kvalifikacije će trajati od novembra ove godine, pa sve do februara 2019. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi