Nemaju kluba u polufinalu, a večeras su osigurali pet predstavnika u Ligi prvaka sljedeće sezone!

Mijenja se sistem

Nemaju kluba u polufinalu, a večeras su osigurali pet predstavnika u Ligi prvaka sljedeće sezone!

Admin Čaušević

Od sezone 2024/25 kreće nova era Lige prvaka sa 36 klubova. Iako ove sezone nemaju kluba u samoj završnici italijanska Serije A će u premijernom izdanju novog formata najelitnijeg klupskog takmičenja imati čak pet predstavnika.

UEFA je odlučila da doda maksimalan značaj Europa ligi i Konferencijskoj ligi te zahvaljujući specijalnom rankingu dvije lige dobijaju dodatno mjesto u Ligi prvaka.

Naime, dva nacionalna šampionata čiji klubovi skupe najviše poena u UEFA takmičenjima dobijaju po još jedno mjesto u Ligi prvaka za novu sezonu.

Prolaskom Fiorentine u polufinale Konferencijske lige, te Atalante u polufinale Europa lige Serije A je i zvanično dobila petog predstavnika u Ligi prvak naredne sezone.

Sigurno je klub iz Bergama imao najteži zadatak pošto je eliminisao ni manje ni više nego slavni Liverpool koji je na papiru daleko moćniji tim.

Oglasi

Osim Fiorentine i Atalante, Italijani će u završnici Europa lige imati i još Romu koja je u sveitalijanskom četvrtfinalu eliminisala Milan.

Iako nemaju predstavnika u Ligi prvaka (Bayern - Real, Borussia - PSG), Italijani su svejedno uspjeli sebi osigurati dodatno mjesto u Ligi prvaka.

Zanimljivo da bi se moglo desiti i da Serije A dobije i šestog predstavnika što bi bio apsolutni rekord. To se može desiti da Atalanta ili Roma osvoje Europa ligu, a ne završe među prvih pet.

Inače, neki predstavnik Serije A nije osvojio Ligu prvaka još od 2010. godine. U međuvremenu su Nerazzurri, ali i Juventus gubili finala.

Posljednji trofej stigao je prije dvije godine kada je Roma osvojila premijerno izdanje Konferencijske lige gdje Fiorentina ima priliku doći do drugog uzastopnog finala.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Viole će u polufinalu igrati protiv Club Bruggea i sigurno je u dvomeču protiv belgijskog predstavnika favorit da prođe dalje.

Osim Italijana dodatno mjesto u Ligi prvaka bi prema trenutnoj situaciji trebali dobiti Nijemci. Bayern i Borussia su polufinalu Lige prvaka, a Bayer Europa lige.

Top Komentari

SactownCali
Pa I Njemacka ce imati 100% 5 prestavnika... oni imaju 3 kluba u Europi a Englezi 1 samo
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi