Menadžeri mu nisu vjerovali, a on je radio svoj posao

Džeko nakon četiri i po godine napušta City

Menadžeri mu nisu vjerovali, a on je radio svoj posao

Midhat Šljivak

Edin Džeko potpisaće u narednim danima petogodišnji ugovor s Romom.

Kapiten bh. fudbalske reprezentacije tako će nakon četiri i po sezone napustiti Manchester City, te će karijeru nastaviti u italijanskom velikanu.

Odlučio se Džeko na odlazak iz Cityja nakon najlošije sezone na Etihadu praćene povredama i dosta nepovjerenja od strane menadžera Manuela Pellegrinija.

Čileanac je koristio Edina kao treći i četvrti izbor u napadu, te je u sezoni iza nas bh. napadač postigao samo šest pogodaka u 31 nastupu za klub.

Član tima iz Manchestera Edin je postao u januaru 2011. godine. Stigao je iz njemačkog Wolfsburga za 32 miliona eura, a u debiju za klub je asistirao za gol Yaye Tourea u pobjedi nad Wolverhamptonom.

Prvi gol u dresu ovog kluba postigao je 30. januara. City je remizirao u FA Kupu protiv Notts Countyja, a prvu polusezonu u dresu Grđana završio je s četiri postignuta gola.

Sezona 2011/2012 donijela je dosta dobrog Edinu. Iako je kod tadašnjeg menadžera Roberta Mancinija bio u nemilosti, sjajnim pogocima i borbom na terenu se izborio za ovacije navijača.

S tribina se konstantno moglo čuti njegovo ime, a on se navijačima Građana odužio pogocima. Tako je u susretu protiv Tottenhama postao prvi igrač Cityja koji je postigao četiri gola u jednom susretu Premier lige, a postigao je i izjednačujući gol u zadnjoj utakmici sezone protiv QPR-a. Nakon njega je pogodio Sergio Aguero za prvu titulu nakon 45 godina. Sezonu je Edin završio sa 19 pogodaka, te je dodatno kupio navijače.

Zatim je uslijedio dolazak novog menadžera Manuela Pellegrinija. Koristio je bh. napadač maksimalno prostor za igru, a u najboljem izdanju smo ga vidjeli u sezoni 2013/2014, kada je postigao 26 pogodaka u sezoni.

Međutim, to nije bilo dovoljno Pellegriniju da mu da više povjerenja. Grijao je Edin klupu, a City je igrao jako loše. 

Sada se odlučio na odlazak, a ne sumnjamo da će Edin u Romi pokazati da je vrhunski napadač. U Cityju ga je klupa limitirala, ali i nepovjerenje menadžera koji su vodili Građane.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Odigrao je ukupno 187 utakmica za City, a postigao je 72 pogotka

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.