Na današnji dan Argentici su doživjeli svoj najveći debakl

15. juni je nesretan dan za Argentinu

Na današnji dan Argentici su doživjeli svoj najveći debakl

Na današnji dan, prije tačno 56 godina, Argentina je doživjela svoj najveći poraz na Svjetskim prvenstvima u historiji. Čehoslovačka je te noći bila kobna za Gaučose i, sasvim neočekivano, pregazila Argentince.

Argentina je na prvenstvo u Švedsku 1958. godine otišla sa velikim ambicijama i na velika vrata, nakon nekoliko visokih pobjeda nad jakim protivnicima i osvajanja Copa Americe. Prvu utakmicu na prvenstvu su poraženi od Zapadne Njemačke sa 3:1, da bi u drugom susretu istim rezultatom slavili protiv Sjeverne Irske. Odlučujuća utakmica bila im je u Helsingborgu protiv Čehoslovačke. Svi su očekivali trijumf, a onda...

Čehoslovačka je slavila sa čak 6:1 i tako nanijela najveći poraz Argentini na Svjetskim prvenstvima ikada. Strijelci su bili Hovorka i Zikan po dva puta, te Dvoržak i Fojrisl po jednom.

Tako je 15.6. Argentincima ostao u lošem sjećanju za sva vremena. Poželimo da se sličan scenarij ponovi i večeras. Ne mora biti 6:1, ali neka Argentina izgubi i mi ćemo biti sretni i zadovoljni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.