Peru nije mala država, ali nema mnogo uspjeha na SP
Foto: Yoshimar Yotun (Peru) slavi plasman Perua na Svjetsko prvenstvo (EPA)

Predstavljamo posljednjeg učesnika SP-a

Peru nije mala država, ali nema mnogo uspjeha na SP

Reprezentacija Perua prije nekoliko sati se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Peruancima je za to bila dovoljna domaćam pobjeda od 2:0 protiv Novog Zelanda. 

Bit će ovo prvi put od 1982. godine da će Peru igrati Mundijal, a njihovo neopisivo slavlje nakon utakmice je pokazalo koliko im to znači.

Peru je velika država. Nalaze se u zapadnom dijelu Južne Amerike i graniče sa Ekvadorom i Kolumbijom, a po površini su 19. zemlja svijeta.

Ipak, velika površina i veliki broj stanovništva im nisu baš pomogli kada su u pitanju fudbalski rezultati. Oni su samo četiri puta u historiji bili na Svjetskom prvenstvu. Prvi put 1930. godine u Urugvaju kada su ispali u grupnoj fazi, a do narednog učešća čekali su čak 40 godina i došli su do četvrtfinala u Meksiku. Godine 1978. učestvovali su na Svjetskom prvenstvu u Argentini i stigli su do osmine finala, a nakon toga su u Španiji ispali u grupnoj fazi i to je bilo njihovo posljednje Svjetsko prvenstvo. 

Ako im tu ne ide baš najbolje, može se reći da na Copa Americi bilježe veoma dobre rezultate i čak su dva puta bili šampioni. Istina, prvi put se to desilo 1939. godine kada na Copa Americi nisu učestvovali Argentina i Brazil, a drugi put su do vrha stigli 1975. godine. 

Slab igrački kadar

Peru se ne može pohvaliti dobrim igračkim kadrom, a ni posebnim igrama u kvalifikacijama. Oni su u 18 mečeva kvalifikacija zabilježili sedam pobjeda, pet remija i šest poraza, a u play off ih je odveo domaći remi protiv Kolumbije u posljednjem kolu (1:1). Ne igra mnogo Peruanaca u Evropi, sa posljednjeg spiska njih samo pet. Svakako najpoznatije ime u njihovoj reprezentaciji je nekadašnji fudbaler Schalkea Jefferson Farfan. On je trenutno član Lokomotive iz Moskve. Od ostalih Peruanaca koji igraju u Evropi treba izdvojiti Renata Tapiju koji nastupa za Feyenoord i Andreu Caririlla koji igra u Premiershipu za Watford, ali bez obzira što je napadač ove sezone nije postigao nijedan gol.  

Foto: Jefferson Farfan, najpoznatije ime u reprezentaciji Perua 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

 Žrijeb za Svjetsko prvenstvo

Peru će se u petak, 1. decembra naći u bubnju reprezentacija koje će saznati svoje grupe na Svjetskom prvenstvu, a oni će biti u drugom šeširu. Na taj način Peruanci su izbjegli u grupi reprezentacije poput Španije, Engleske, Urugvaja ili Hrvatske, ali svejedno će ih zapasti veoma teška grupa jer mogu izvući reprezentacije poput Njemačke, Brazila, Argentine, Francuske ili domaćina Rusije. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi