Prvi poraz Crne Gore
Halperin je bio odličan u pobjedi Izraela

Kvalifikacije za Eurobasket 2011

Prvi poraz Crne Gore

Pored utakmice naše reprezentacije i Makedonije sinoć su širom Evrope igrane utakmice petog kola kvalifikacija za Eurobasket u Litvaniji naredne godine.

U grupi A je odigran veliki derbi između Izraela i Crne Gore, a domaći košarkaši su upisali treću pobjedu (77:73), te tako nanijeli prvi poraz izabranicima Duška Vujoševića. Omri Casspi je sa 30 poena bio prvo ime Izraela, dok je Nikola Peković sa 20 poena bio ponovo prvo ime Crnogoraca.

U drugoj utakmici ove grupe Latvija je bez problema dobila Finsku sa dvadeset poena razlike (87:67). Ingus Bankevics je sa 26 poena i 8 skokova bio najbolji kod pobjednika, a Sasu Salin sa 15 poena kod poraženih.

U našoj grupi je Velika Britanija upisala i četvrtu pobjedu protiv Ukrajine (90:76) i tako se primakla plasmanu u Litvaniju. Ponovo je nezaustavljiv bio Luol Deng sa 28 poena, 7 skokova i 4 asistencije. Maksym Pustovzonov je kod Ukrajine postigao 18 poena.

U grupi C je Gruzija upisala novu pobjedu i zaposjela prvu poziciju. Predvođeni Manučarom Markoishvilijem (23 poena, 7 skokova) Gruzijci su slavili u Bugarskoj sa 83:79. Kod Bugara je Filip Videnov odigrao sjajnu partiju upisavši 29 poena, ali je izostala podrška suigrača.

U drugoj utakmici grupe Poljska je odigrala sjajnu utakmicu i nanijela prvi poraz Belgiji (93:73). Dva poljska gorostasa, Marcin Gortat (29 poena, 7 skokova) i Maciej Lampe (24 poena, 6 skokova) bila su nezaustavljiva za Belgijance kod kojih je Dimitri Lauwers sa 14 poena bio najefikasniji.

Poredak po grupama:
A: Crna Gora i Izrael 3-1, Latvija 2-2, Italija i Finska 1-3.
B: Velika Britanija 4-0, Makedonija 3-1, BiH, Ukrajina i Mađarska 1-3.
C: Gruzija i Belgija 3-1, Poljska i Bugarska 2-2, Portugal 0-4.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.