FINA zabranjuje nove plivačke  kostime

FINA zabranjuje nove plivačke kostime

A. Beganović
Teme:

Međunarodni plivački savez (FINA) u utorak je potvrdio odluku svog Upravnog odbora od prošle sedmice da će se od sljedeće godine zabraniti upotreba visokotehnoloških plivačkih kostima, a tačan pravilnik bit će donesen do maja 2010.

Iz FINA-e su najavili kako će se smjeti koristiti samo kostimi izrađeni od "tekstila", muški kostimi će smjeti pokrivati samo dio tijela od struka do iznad koljena, dok ženski kostimi neće smjeti ići iznad ramena i ispod koljena. Također, novi pravilnik će odrediti i dopuštene standarde vezane za gipkost, debljinu i propusnost kostima.

Tačan pravilnik o tome što će se smjeti koristiti, a što neće, donijet će stručna komisija FINA-e, a firme  koje se bave proizvodnjom plivačkih kostima znat će što će smjeti koristiti do 30. septembra.

FINA je odlučila uvesti stroža pravila vezana za plivačke kostime zbog više od 150 svjetskih rekorda postignutih u posljednjih godinu i pol dana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.