Gilbert po treći put slavio na utrci Amstel Gold

Belgijanac neuhvatljiv za ostale

Gilbert po treći put slavio na utrci Amstel Gold

Belgijanac Philippe Gilbert pobjednik je jednodnevne utrke Amstel Gold Race utrke koja se vozi od 1966. godine. Ovo je treća pobjeda Gilberta u posljednjih pet godina.

Na nekih 40-tak kilometara prije cilja, grupa u kojoj su Nathan Haas, Pieter Serry, Matthias Brandle, Björn Leukemans, Simon Gerrans je uspjela pobjeći glavnoj grupi, ali niko od bjegunaca nije uspio
napraviti neku veću razliku, pa je peloton učinio svoje. U završnici imamo seriju pojedinačnih napada. Holanđanin Wout Poels je poveo na posljednjem usponu, sve do trenutka kada se za napad odlučio Philippe Gilbert.

Belgijanac, dvostruki uzastopni pobjednik iz 2010 i 2011. godine je tri kilometra do cilja napao Vanenderta odnosno Australca Gerransa i na kraju je slavio u vremenu 6:25:57, zemljak Jelle Vanendert je kasnio pet sekundi, šest treći Australac Simon Gerrans. Nakon ove treće, Gilbert je došao na drugo mjesto po broju pobjeda, dvije više ima Holanđanin Jan Raas.

" Ovo je za mene posebno emotivna pobjeda, moja supruga i djeca su prvi put u poslednje dvije godine ovde i zbog trijumfa ovaj dan nikada neće zaboraviti. O ovome sam sanjao " pričao je nakon utrke Gilbert


Rezultati utrke:
1. Philippe Gilbert (Bel, BMC Racing Team) 6:25:57      
2. Jelle Vanendert (Bel, Lotto Belisol) + 0:05      
3. Simon Gerrans (Aus, Orica Greenedge) + 0:06      
4. Alejandro Valverde Belmonte (Spa, Movistar Team) + 0:06           
5. Michal Kwiatkowski (Pol, Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team)  +0:06           
6. Simon Geschke (Nje, Team Giant-Shimano) + 0:10      
7. Bauke Mollema (Hol, Belkin Pro Cycling Team) +0:10        
8. Enrico Gasparotto (Ita, Astana Pro Team) +0:10            
9. Daniel Moreno Fernandez (Spa, Team Katusha) + 0:10           
10.Yukiya Arashiro (Jpn, Team Europcar) + 0:12    

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti