Uvod u League of Legends: Šta treba znati za gledanje?
Foto: RiftHerald.com/doesports.com/dignt.tv

Uvod u League of Legends

Uvod u League of Legends: Šta treba znati za gledanje?

S. Bošković

Prošle godine Staples Centar u Los Angelesu je bio napunjen do posljednjeg mjesta. I ne, nisu igrali Los Angeles Lakersi, niti se održavao neki koncert. Igralo se Svjetsko prvenstvo u League of Legendsu.

League of Legends je video igra koja je objavljena od strane Riot Gamesa. To je najpopularnija video igra na svijetu koju mjesečno je igra preko 100 miliona igrača. 

Svjetsko prvenstvo u LoL-u počet će 23. septembra, a završit će tek 04. novembra. Održat će se u Kini, u gradovima Wuhanu, Guangzhou, Shangaju, a finale će biti održano na Olimpijskom stadionu u Pekingu. Kroz gotovo mjesec i pol dana najbolje 24 ekipe imat će priliku osvojiti naslov prvaka svijeta u sportu budućnosti. 

Kako biste mogli pratiti ovu igru potrebno je znati osnove.Vrijedi napomenuti da će se često koristiti engleska terminologija koju koriste čak i domaći komentatori.

Šta je to League of Legends: 

League of Legends je multiplayer igra u kojoj se igrači bore na mapi jedni protiv drugih. To je besplatna igra koja se može skinuti putem interneta, a za napredak u igri nije potrebno uložiti stvarni novac, nego se koristi in - game valuta. 

Postoji nekoliko modova, no najpopularniji je onaj gdje se dvije ekipe (crvena i plava) bore na mapi zvanoj Summoner's Rift, a taj mod se igra i na Svjetskim prvenstvima, te profesionalnim ligama. 

Summoner's Rift: 

Summoner's Rift je izmišljena mapa gdje svaki tim počinje iz svoje baze (engleski nexus). U gornjem uglu je crveni tim, dok je u donjem uglu plavi tim. 

Cilj svake partije je jednostavan. Svaki tim ima zadatak da kroz partiju dođe do neprijateljske baze i uništi istu. Postoje tri puta, poznatija kao laneovi koji spajaju dvije baze. Svaki od tih puteva, tj. laneova sadrži defanzivne objekte (eng. towersi ili turretsi). Kako bi ste došli do neprijateljske baze morate srušiti neprijateljske turrete. Između laneova nalazi se džungla, koja sadrži neutralna čudovišta. Njihovo ubijanje donosi određene nagrade, u vidu golda (in - game valuta koju igrači koriste za kupovinu in - game iteama, koji pomažu njihovim championima ili herojima da postanu snažniji).




Heroji: 

Heroji ili championsi su stvorenja koja stvarni igrač kontrolira na mapi, te s njima i igra. Danas u League of Legendsu postoji preko 140 heroja, te niti jedan od njih nije isti kao drugi. Svaki imaju svoje sposobnosti i način na koji se igra. Većina heroja se dijeli na klase. Postoje heroji koji igraju na top laneu, u jungli, mid laneu, bot laneu (koji se drugačije i zove attack damage carry, tj. adc, te je njegova glavna dužnost da nanosi najviše štete protivnicima), te jedan koji je support, se najčešće igra na bot laneu. 

Igrači heroje kontroliraju putem miša i tipkovnice. Kretanje je izvedeno na taj način da desnom tipkom miša kontrolirate kretanje svog heroja i napadate, dok lijevom tipkom miša selektirate određene stvari u igri. Četiri ostale bitne tipke su Q, W, E i R, te su iz njih vezane četiri mogućnosti vašeg heroja, Svaku od njih aktivirate pritiskom na jednu od tih tipki. Naravno, od heroja do heroja se te mogućnosti potpuno razlikuju. 

Pored toga, na tipkama D i F se dodaju tzv. summoner's čarolije ili summoner's spellovi. Ta dva spella svaki igrač bira prije početka same partije. Postoji ih deset, te su često vezane za poziciju koju igrate. 

Laneovi, minionsi i inhibitori. 

Kao što smo već rekli, na mapi postoje tri puta koja spajaju dvije baze. Na vrhu mape je top lane, na sredini je mid lane, dok ja na donjoj strani bot lane. Između njih je jungla kojom se jedan igrač kreće kako bi mogao napasti druge laneove. 

Faze igre: 

Prvih deset do 20 minuta svake partije često se naziva laning fazom. Igrači najčešće ostaju u vlastitim laneovima i cilj je napadati i srušiti protivnički toranj kako bi se stvorilo više prostora na mapi za kretanje. Da bi ste to uradili, potrebna vam je pomoć miniona (mala stvorenja koja se kreću po svakom laneu). Ona nisu jaka i izlaze iz baze svakih 30 sekundi. Iz baze, odnosno nexusa, kreću tri vala miniona (jedan val na top lane, drugi na mid lane i treći na bot lane). Minionse igrač ne može kontrolirati, no ukoliko igrač plavog tima ubije miniona crvenog tima onda će on dobiti nagradu za to, odnosno gold i to je prva svrha minionsa. Druga svrha je da se oni koriste kako bi napadali protivnički toranj. Oni neće praviti veliku štetu tornjevima, no primati će napade s tornja, dok igrač može sigurno napadati taj toranj. Vrijedi napomenuti da laning faza najčešće završava kad je srušen jedan ili dva tornja. 

Druga faza igre je mid - game ili često nazvana borilačka faza igre, koja je ujedno i najinteresantnija za praćenje. U mid fazi partije često će se igrači grupisati i kretati skupa po mapi kako bi stvorili još veću prednost. Lakše će na taj način uzeti protivničke tornjeve, a borba za objektive i poziciju na mapi često vodi do većih borbi. 

Velike timske borbe često zahtijevaju dobru komunikaciju između igrača u timu. Morate znati šta vaš heroj može uraditi, da li može primiti neprijateljske napade ili ne može. Postoje heroji koji se specifični po tome da imaju veliki broj healtha i mogu mnogo primiti dosta neprijateljskih udaraca, dok drugi heroju rade ogromnu štetu protivnicima, ali također mogu lako biti i ubijeni. 

Glavni cilj u timskim borbama je da ne umrete. Ukoliko umrete, neprijatelji, ne samo da će imati brojčanu prednost narednih 30 i više sekundi, nego će od vaše smrti dobiti i gold koji će im pomoći da postanu što jači, kroz uzimanje iteama.

Iteamsi:

 

Nekoliko puta spomenut je termin "gold". Gold je vrsta in - game valute koju zarađujete kroz ubijanje miniona, rušenje protivničkih tornjeva i samo ubijanje protivnika. Taj gold se troši u shopu (prodavnica) gdje možete uzeti različite iteame koji čine vašeg heroja jačim, daju mu dodatnu snagu, više healtha, veću brzinu kretanja i napadanja, a ponekad i neke dodatne mogućnosti. Svaki igrač partiju ili meč počinje s 500 golda. Ta količina potroši se odmah na početničke iteame ili napitke. 


Ostali ciljevi u igri: 

Unatoč tome što je glavni cilj u igri uništiti protivničku bazu i tornjeve, postoje i drugi ciljevi (engleski: objectives).

Na donjoj strani mape, između mid lanea i bot lanea nalazi se mjesto gdje obitava zmaj. Takozvana zmajeva špilja (engleski: Dragon, dragon's pit). 

U igri postoji pet zmajeva, od kojih su četiri "elemantal's Dragons" i u uz njih je vezana njihova sposobnost da poboljšaju mogućnosti svakog od heroja tima koji uništi tog zmaja.

1. Infernal Drake - ubijanjem njega povećava se napadačka moć za 8% svakog igrača u timu

2. Mountain Drake - njegovom eliminacijom povećava se mogućnost čitavog tima da brže uništi sva ostala čudovišta u igri i neprijateljske tornjeve. 

3. Cloud Drake - daje mogućnost herojima da brže izađu iz timske borbe

4. Ocean Drake  - njegova funkcija je da brže vraća manu i health čitavom timu.

Postoji i peti zmaj, koji se pojavljuje nakon 35 minuta meča. Ukoliko je plavi tim ubio prethodno tri zmaja (Infernala, Mountaina i Clouda) onda će ubijanjem Elder zmaja poboljšati efekte tih ubijenih zmajeva. 

Na drugoj strani mape, između top lanea i mid lanea nalazi se špilja Barona, gdje se u određenoj minuti partije pojavulje Baron Nashor i Rift Herald. 

Na početku partije prvo će se pojaviti Rift Herald, čijem ubijanjem tim priskrbljuje sebi čudovište koje će se boriti za tim koji ga je ubio. On će napadati protivničke minione i tornjeve, ali neće napadati protivničke heroje. 

Nakon 20 minuta igre, bez obzira da li je Rift Herald ubijen ili ne, pojaviti će se Baron Nashor. Ubijanjem njega tim će dobiti dodatne mogućnosti, poput povećanja snage, jačih miniona, te bržeg vraćanja u bazu. Te dodatne mogućnosti (engleski: buff) traju tri minute i 30 sekundi. 

Ovo su osnovne informacije koje bi trebali znati prije početka gledanje svake partije, premda u profesionalnim mečevima postoji još jedna faza igre koja je veoma bitna za samu igru. 

Pick/ban faza: 

Pick i ban faza, poznatija kao i draft prethodi svakoj profesionalnoj partiji. U njoj svaki tim ima pravo da zabrani protivniku korištenje pet heroja, po svojoj želji. 

Prvo će plavi tim banovati jednog heroja, a nakon toga će to učiniti crveni tim i tako dok svaki tim ne banuje po tri heroja. 

Nakon toga slijedi pick ili izborna faza, gdje timovi biraju po tri heroja. Naredni dio je ponovno ban faza, gdje timovi izbacuju po dva heroja iz igre, nakon čega biraju nova dva. 

Ovo je jedan od strateških dijelova igre. Zbog toga svi profesionalni timovi imaju i trenera koji ih vodi kroz pick/ban fazu i govori im koga da izaberu, a koga da izbace iz igre. Vrijedi napomenuti da treneri ne smiju komunicirati s igračima za vrijeme partije. 

Da, čitava igra djeluje dosta komplicirano, no nakon par pregledanih mečeva i uz pažljivo slušanje komentatora veoma ju je jednostavno pratiti. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi