"Četiri skakonice" spale na četiri imena

Kome će pripasti 63. Novogodišnja turneja

"Četiri skakonice" spale na četiri imena

Rijetki u vjerovali da će nakon dvije stanice novogodišnje turneje "Četiri skakaonice" na prvom mjesto biti mladi Austrijanac Stefan Kraft, a da će nakon trijumfa u Garmisch-Partenkirchenu u konkurenciji za pobjedu na turneji biti i Norvežanin Anders Jacobsen.

Prema svemu viđenom i prikazanom do sada od najboljih svjetskih skijaša-skakača pobjednik Novogodišnje turneje tražit će se među trenutno četiri prvoplasirana imena.

Stefan Kraft, mladi Austrijanac je bio veliko iznenađenje na početku turneje nakon što je trijumfovao u Oberstdorfu. Soju dobru formu potvrdio je i u Garmisch-Partenkirchenu, gdje je završio kao šesti, ali mogao je i bolje od toga. Iako je mlad Kraft se u stanju boriti za pobjedu u generalnom poretku turneje, a podrška u Innsbrucku i Bischofshofenu sigurno neće izostati. Kraft je jedini koji trenutno zavisi od samoga sebe, koji drži konce u svojim rukama. Svi ostali takmičari morat e sačekati na nečiju grešku. Prema svemu što prikazuje mnogi smatraju da je 21-godišnji Austrijanac sposoban da odnese pobjede na Novogodišnjoj turneji. 

Slovenac Peter Prevc za trenutno vodeći u poretku turneje zaostaje tek nešto više od jednog boda, a trenutno skače na jako visokom nivou. Od takmičenja u Garmisch-Partenkirchenu mnogi u slovenačkom takmičaru vide prvog favorita za pobjedu na Novogodišnjoj turneji. Prošle godine je upravo na drugoj stanici turneje izgubio sve šanse za pobjedu u generalnom poretku nakon što je završio na 20. mjestu. Prevc je nakon dosta mučenja na otvaranju nove sezone Svjetskog kupa konačno u pravoj formi. On je taj kojeg ostali moraju pobijediti ukoliko žele titulu najboljeg na 63. izdanju "Četiri skakaonice". Prevc je trenutno skakač koji je u najkonzistentnijoj formi. 

Da će biti jedan od glavnih kandidata za ukupnu pobjedu na turneji Austrijanac Michael Hayboeck je rekao još prije samog početka turneje. 

"Ostali će se boriti za pojedinačne pobjede, ja ću uzeti ukupnu pobjedu...", rekao je samouvjereni austrijski skakač koji je ove sezone u dobroj, ali i konstantnoj formi. Baš kao i u slučaju Kraft publika bi mogla biti jako bitan faktor i za Hayboecka, koji za svojim zemljakom trenutno zaostaje 7,1 poena.

Anders Jacobsen, pobjednik u Garmischu, je ime koje po mnogima zaključuje listu favorita za pobjedu na Novogodišnjoj turneji. Sjajnim skokovima na olimpijskoj skakaonici Norvežanin je demoralisao ostale takmičare, a prikazao je šest sjajnih skokova koji nikako ne mogu biti slučajnost. Jeste, to je on...isti onaj Jacobsen koji je loše otvorio sezonu Svjetskog kupa. U Klingenthalu je bio 25., a potom 42. u Lillehammer, ali sa 14. mjestom u Oberstdorf Jacobsen je ušao u bolju formu. Sa formom u kojoj se trenutno nalazi, te sa skokovima koje je prikazao u Garmisch-Partenkirchenu, Jacobsen je sasvim sigurno jedan od glavnih kandidata za pobjede na preostale dvije skakaonice, a samim tim i za ukupnu pobjedu na turneji.

Generalni poredak turneje Četiri skakaonice:
1. Stefan Kraft (AUT) 561,9
2. Peter Prevc (SLO) 560,8
3. Michael Hayböck (AUT) 554,8
4. Anders Jacobsen (NOR) 540,7
5. Noriki Kasai (JPN) 534,0
6. Andreas Kofler (AUT) 524,2
7. Gregor Schlierenzauer (AUT) 523,2
8. Roman Koudelka (CZE) 522,4
9. Rune Velta (NOR)520,8
10. Kamil Stoch (POL) 518,7

Generalni poredak Svjetskog kupa:
1. Michael Hayboeck (AUT) 549
2. Roman Koudelka (CZE) 530
3. Anders Fannemel (NOR) 530
4. Peter Prevc (SLO) 510
5. Stefan Kraft (AUT) 477
6. Simon Ammann (SUI) 470
7. Severin Freund (GER) 469
8. Gregor Schlierenzauer (AUT) 391
9. Noriaki Kasai (JAP) 300
10. Jernej Damjan (SLO) 255

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.