Počinje 62. po redu Novogodišnja turneja

Sa prve stanice u Oberstdorfu

Počinje 62. po redu Novogodišnja turneja

Već po tradiciji, kraj jedne i početak nove godine donosi nam Novogodišnju turneju Četiri skakaonice. Novogodišnja turneja koja je stigla do svog 62.izdanja. Poseban sportski događaj i za one koji ne prate skijaške skokove.

Četiri skakaonice Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck i Bischofshofen iznova nude neke nove priče, pobjednike, tragičare bez obzira na trenutnu situaciju u Svjetskom kupu ili formu onih najboljih. A kada se priča o pobjednicima dva imena se izdvajaju.

To je Janne Ahonen koji je još uvijek aktivan, jedini koji je ostvario pet ukupnih pobjeda 1999, 2003, 2005, 2006. i 2008. godine. Do Ahonena je Sven Hannawald koji je 2002. godine osvojio Novogodišnju turneju sa četiri pobjede na četiri skakaonice. Najbliži Ahonenu po broju ukupnih pobjeda je Jens Weißflog koji ima jedan trijumf manje od Ahonena.

"Krivci" za dva najduža skoka do sada na turneji su Sigurd Pettersen i Simon Ammann. Norvežanin je slavio 2004.godine, na prvoj stanici u Oberstdorfu je imao skok od 143,5 metra. Aman je izjednačio taj rekord šest godina kasnije u Garmishu.

Posljednjih pet godina dominirali su Austrijanci, Gregor Schlierenzauer posljednje dvije, prije njega su pobjeđivali Thomas Morgenstern, Andreas Kofler i Wolfgang Loitzl. Zanimljivo, između pobjede Loitzla i Andreasa Widhölzla 2000.godine, punih osam izdanja su Austrijanci čekali ukupnog pobjednika.

U tom periodu Ahonen je slavio četiri puta, po jednom su najbolji bili Pettersen i Jacobsen, odnosno Jakub Janda koji je sa Ahonenom dijelio prvo mjesto 2006. godine. Prema rasporedu ove godine, prva stanica je Oberstdorf, u Garmishu se skače naravno 1.janura, a onda slijede Innsbruck (4.januara) i finale na skakaonici Paul-Ausserleitner u Bischofshofen.

U ovom trenutku Poljak Kamil Stoch je vodeći u ukupnom poretku sa 410 bodova, Schlierenzauer je drugi sa 352 boda, Bardal treći ima 311 bodova. U dosadašnjem dijelu sezone Stoch je ostvario dvije pobjede, njegovi zemljaci Krzysztof Biegun i Jan Ziobro imaju po jednu. Što se tiče Austrijanaca Schlierenzauer je bio najbolji u Kuusamu i Lillehammeru, Morgenstern u Titisee-Neustadt, dok je Severin Freund također bio najbolji u Norveškoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.