Pred nama je još jedno izdanje Novogodišnje turneje

Sve je počelo još 1953. godine

Pred nama je još jedno izdanje Novogodišnje turneje

Kraj godine i početak Nove, tradicionalno nam donosi još jedno izdanje Novogodišnje turneje četiri skakaonice. U malo kojem sportu možemo pronaći jedno takmičenje koje ostavlja u sjeni i svjetsko prvenstvo, pa čak i nastup na Olimpijadi, kao što je to slučaj sa skijaškim skokovima i " turnejom ".

Koja traje od 1953. godine i koja je opstala iako je bilo problema u prvim godinama nastanka. Međutim, ništa nije moglo zaustaviti turneju koja je izrasti u jedno veliko takmičenje. Prvi TV prenos je odrađen 1956. godine, sa kompjutorskom obradom podataka se krenulo 1962. godine.Prvi pobjednik je bio Austrijanac Sepp Bradl, prvi Nijemac Helmut Recknagel. Sven Hannawald je 2002. godine pobjedio ostvarivši sve četiri pobjede na četiri skakonice. Još uvijek čekamo njegovog nasljednika, iako je bilo kandidata.

Jane Ahonnen je bio blizu 2005. godine, imao je tri pobjede, nije izdržao u Bischofshofenu. Prije Hannawalda priliku su imali i Funaki i Yukio Kasaya i Norvežanin Wirkola. Janne Ahonen je ukupno pobjeđivao pet puta, 2006. godine je podijelio prvi mjesto sa Jakubom Jandom. Nakon Ahonnena je počela dominacija Austrijanaca koja traje do danas. U posljednjih šest godina pobjeđivali su Loitzl, Kofler, Mornestern, dva puta zaredom Schlierenzauer, prošle godine Thomas Diethart.  Diethart je slavio na dvije skakaonice, na kraju je imao 1012.6.

Kao vodeći u Svjetskom kupu na Novogodišnju turneju stiže Anders Fannemel sa svega dva boda prednosti u odnosu na Romana Koudelku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.